lauantaina, helmikuuta 12, 2011

Ahdistaa

Lähiaikoina on ahdistanut ja paljon; lähinnä se että nyt on taas nostettu keskusteluihin raskauden keskeytykset. Se on hyvä että niistä puhutaan ja näkökulmat ovat tärkeitä.

Se mikä ahdistaa on, että kaikissa keskusteluissa päästään jossain vaiheessa juttua aiheeseen Downin oireyhtymä. Siinä jutussa tulee ilmi kuinka hankalia, vaikeita, kuolaavia, typeriä, omituisia ja "Kylläminätiedän olenollutkehitysvammahoitajana laitoksessakymmenenvuotta" -ihmiset mitätöivät vanhempien kokemukset ihan tuikitavallisesta arjesta. "Te ette voi millään olla onnellisia, uskottelette ittellenne vaan jotta jaksaisitte".

Keskustelun äärellä unohdetaan usein se, että ds on niistä diagnooseista "paras" - kun lähdetään kohtaamaan muita trisomioita on kyseessä usein täysin letaali diagnoosi; tuomio on että lapsi kuolee joko vatsassa tai pian vatsan ulkopuolella.

Me olemme oikeasti onnellisia. Olemme rehellisesti kiitollisia terveestä, reippaasta pikkumiehestä. Pikkumies on ollut terve, tunnen monia oppikirjakromosomisia lapsia joilla on ollut hurjemmat infektiokierteet, astmat tai sydänvika. Meidän jätkällä ei ole ylimääräisen kromosominsa lisäksi mitään liitännäissairauksia. Kehitysvammaisuus näkyy lähinnä kehityksen viiveenä.

Jos saisin esittää toiveen tuonne keskustelupalstojen ahtaisiin ajatuksiin, sanoisin:
 - jos työskentelet laitoksessa, kohtaat varmastikin niitä vaikeampia kehitysvammaisuuden asteita.  Jos yksi - tai kaksikin räkii ja potkii, se ei oikeuta sinua kertomaan kuinka kaikki ovat juuri sellaisia. Katso meidän nuoria ja mieti, miten niistä voisi yleistää!

- jokainen kehitysvammainen, jokainen Ds- ihminen, jokainen tavis, on yksilö joka toimii ja käyttäytyy oman persoonansa mukaan. On äkäsiä, iloisia, välinpitämättömiä - ihan kaikenlaisia ihmisiä. Älkää luokitelko, lokeroiko, yleistäkö ja pakottako ulkopuolisiin muotteihin.

- jos sinulla on huono kohtaaminen ds-ihmisen kanssa, älä yleistä. Ei kaikki ole samanlaisia. Se on ennakkoluuloa ja rasismia.

- kehitysvammaisuus ei oikeuta rasismiin, syrjintään, parjaamiseen, ihmisarvon kyseenalaistamiseen, olemassaolon kyseenalaistamiseen, vanhempien valintojen tai valitsematta jättämisen kyseenalaistamiseen, onnellisuuden kyseenalaistamiseen. Kehitysvammaisuus on yksi ominaisuus ihmisessä ja se yksi asia perheen dynamiikassa; kaikki ei ole vain sitä kehitysvammaisuutta.

- onni on siinä, mistä sen löytää. Me löydämme sen arjesta, perheestä ja omasta elämästämme. Onni ei ole riippuvainen kehitysvammaisuuden läsnäolosta tai poissaolosta. Onni on oma perhe.

- väitöskirjat, ammatillinen ja akateeminen menestyminen eivät ole minulle määreitä jonka mukaan ihmisarvo voidaan määritellä. Onnellisuus, osallistuminen yhteiskuntaan ja oma arki ovat tärkeimpiä. 

- Yhtälailla kun käytätte perusteena sitä, että kehitysvammaiset maksavat yhteiskunnalle - voitte miettiä miten paljon mielenterveyskuntoutujat, maahanmuuttajat, sairaseläkeläiset, vanhukset ja lapset maksavat; osa heistä ei koskaan tee verorahoja korvaavaa palkkatyötä. Silti heillä kaikilla on yhtäläinen oikeus elää, olla ja rakastaa. Ihmiselämän määreet eivät voi, eivätkä saa missään vaiheessa perustua rahaan - ei koskaan.

Älkää kyseenalaistako meitä, valintojamme tai elämäämme. Kenelläkään ei ole oikeutta kyseenalaistaa perhettä ja rakkautta. Muistakaa, että valinnan edessä on aina kaksi vaihtoehtoa; toisille sitä valintaa ei tule. Elämä kokonaisuudessaan on yllättävä, mitä tahansa voi tapahtua. Downin oireyhtymä ei ole minkään loppu, vaan täysin uuden matkasuunnitelman alku!

11 kommenttia:

 1. Voi Vinkeä!

  Olen seurannut blogiasi hetken aikaa, mutta en koskaan kommentoinut. Osaat kirjoittaa niin mukavasti!! Ja teidän mini, niin ihana persoona!

  Itse työskentelen laitospaikassa kehitysvammaisten kanssa. Meillä on "yhteinen nimittäjä" käytöshäiriöt ja psyykkiset sairaudet. Ja voin kertoa, että yksikään asiakkaistamme ei ole Down! Eikä toisaalta ole väliä, vaikka olisikin.

  Ja niin. Asiakkaamme ja heidän läheisensä, aivan tavallisia ihmisiä. Kaikilla heillä on oikeus olla olemassa ja elää elämäänsä. Toiset onnellisia. Toiset eivät. Niin kai kaikki ihmiset. Ja ei, kaikki kehitysvammaiset eivät ole käytöshäiriöisiä tai psyykkisesti sairaita. Eikä kukaan ole samanlainen kuin toinen! Kaikki ovat persoonia.

  Noh, ei minulla nytkään ollut sen erityisempää asiaa, mutta halusin vain kertoa, että olet niin oikeassa kirjoituksessasi. Varmasti voitte olla onnellisia. Onnekkaita. Miten kukaan voi kyseenalaistaa sitä! Kukaan ei voi tietää mitä elämässä on vielä tulossa.

  -H

  VastaaPoista
 2. Kiitos kauniista kommentistasi H! Välillä sitä lukee näitä keskusteluita itku silmässä, ihan valtakunnan sanomalehdistäkin. Asennevammaisuus on vammoista kaikkein pahin, mutta parannettavissa sisäsyntyisesti.

  Iloa, voimaa, valoa ja rakkautta sinulle omaan arkeesi!

  VastaaPoista
 3. Kuka tahansa laitoksessa asuva, oli sitten nuori, vanha sopivasti tai liikaa kromosomeja omaava käyttäytyy varmasti huonosti tai vetäytyy omiin maailmoihinsa, jos työntekijöiden asenne on se, että hoidokit ovat pohjasakkaa olevia hylkiöitä ja heitä sellaisina kohdellaan. Kuka nyt viihtyisi sellaisessa paikassa?!

  Kun vertaan teidän Miniä meidän saman ikäiseen tavispikkuveljeen, niin aika samat touhut on molemmilla. Meillä pojalla on käytössä sanat, teillä viittomat, mutta keskustelunaiheet pikkumiehillä tuskin hirveästi eroaa toisistaan.

  Ja hyvä olisi muistaa, että jokaisella on yhtäläinen oikeus syntyä tänne, vaikka eräs nimeltä mainitsematon mies joskus toisen maailmansodan aikaan muuta väittikin - älkäämme seuratko hänen oppejaan ja ajkatuksiaan...
  Pitäisikö muka esim. kaikkien vanhempien, jonka suvussa on kakkostyypin diabetestä tehdä abortti - tuo sairaus komplikaatioineen tulee nimittäin tulevaisuudessa kuluttamaan enemmän rahaa kuin yhteiskunnalla on varaa maksaa! Abortti olisi varmaan hyvä tehdä myös, jos tulee pitkäikäisestä suvusta, sillä henkilö, joka elää eläkkeelle jäätyään vielä 40-50 vuotta, tulee pitkäaikaissairauksineen ja eläkkeenmaksuineen maksamaan yhteiskunnalle tosi paljon.

  Tulipas paatosta, mutta argumentit kehitysvammaisia vastaan ovat vaan jotenkin niin älyttömiä. Loppujen lopuksi asia kuuluu tasan tarkkaan vain ja ainoastaan tulevan lapsen vanhemmille. He tekevät päätökset oman etiikkansa ja elämäntilanteensa mukaan ja tuota päätöstä meidän tulee kunnioittaa. Siihen ei tule vaikuttaa yleisellä mielipiteellä tai toisen asteen "mutu"-tuntumalla kumminkaimanserkuntädinnaapurista, jonka poika kerran vahingossa pieraisi kaupan kassajonossa 60-luvulla, vaikkei kehitysvammainen ollutkaan.

  T:Katja

  VastaaPoista
 4. Erittäin hyvin kirjoitettu taas kerran. Allekirjoitan kaiken sanomasi. Ja lisään vielä, että vaikeatkaan liitännäiset eivät välttämättä ole maailmanloppu, jos ja kun niiden kanssa pystyy elämään.

  Ei muidenkaan ihmisten tuottavuudesta olla tivaamassa jo ennen syntymää - kuka meistä "tuottaa" tarpeeksi ja kuka ei, kuka sen sanoo ja ennustaa. Mitä yliopistokoulutus maksaa yhteiskunnalle? Pystyykö joku pikkupalkkainen humanisti sitä ikinä maksamaan pätkätöillään takaisin verojen muodossa? On yhteiskunnankin ongelma, jos ei se pysty tarjoamaan lievästi kehitysvammaisille tarpeeksi mahdollisuuksia tuottavaan työhön ja sitä myöten yhteiskuntaan osallistumiseen.

  VastaaPoista
 5. Katja -Eimen ja niineespäin! Keskustelunaiheet top 5; 1. autot ja autot ja autot. 2. Neuvottelu ruokailusta. 3. Kyllä-ei aksenlin väittelyt. 4. pottakeskustelu; mennäänkö vai eikö mennä? 5. Halipusisylikaipuukeskustelut.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Oonan Mamma. Jäi juu mainitsematta tuo että liitännäistenkin kanssa on elämää - noh meidän liitännäinen oli se pikkukeskosuus, ilman ds krmomosomia ei siinä istukassa olisi ollut sitä toimintahäiriötä (meillä oli tyyppiesimerkki "down - istukasta" lääkärin mukaan; toisilla se jostain syystä nimittäin vaikuttaa sinne!!!)

  Aurinkoisia päiviä sinnekin ja pikku termiitille terkkuset!

  VastaaPoista
 7. Katjan vertaus samoista puheenaiheista... allekirjoitan!

  Työskentelen nuorten miesten kanssa. Ja puheenaiheet. Onhan ne naiset, naiset, autot, musiikki, vapaa-aika, koulu, naiset, työ ja naiset + ihan kaikki tavallinen näiden lisäksi. Muistinko sanoa naiset? :)

  Asennevammaisuuteen valitettavasti törmää toisinaan. Toivon lämpimästi, että ei asumisyksikössämme. Liikumme siinä missä kuka tahansa kansalainen. Kaupassa, kirjastossa, pankissa, uimassa, ravintolassa jne. Eihän meidän seurue aina ihan mallikelpoinen ole, mutta yleensä kyllä asiakkaitamme saa seurata ylpeydellä julkisissa paikoissa. Tietysti joskus ei kaikki mene aivan kirjotetun sosiaalisen tarinan mukaan, mutta kyllä niitä törttöilijöitä löytyy mistä tahansa, eikä törttöilyyn tarvita mitään oppimisvaikeutta tai vaikeutta selvitä sosiaalisista tilanteista...

  Hyvää kevättä sinulle, Piuku!

  -H

  VastaaPoista
 8. Piuku, oletko ikinä kirjoittanut HS:n mielipideosastolle? Jos et, niin kirjoita ihmeessä tästä aiheesta! <3

  VastaaPoista
 9. "Loppujen lopuksi asia kuuluu tasan tarkkaan vain ja ainoastaan tulevan lapsen vanhemmille. He tekevät päätökset oman etiikkansa ja elämäntilanteensa mukaan ja tuota päätöstä meidän tulee kunnioittaa." Ylipäänsä nuo kiihkoilijat (provot!?) loukkaavat "molempia osapuolia" todella syvältä.

  VastaaPoista
 10. H, Katja ynnä muut puhuvat asiaa. Olen heidän ja sinun kanssasi samaa mieltä. Ärsyttää ja kiukuttaa ihmisten asenteet (ja tietämättömyys). Voimia sinne teidän arkeen kestää tuo kaikki typerä jankutus tämänkin asian tiimoilta.

  VastaaPoista
 11. Heissan taas!

  Mä olen työskennellyt erityistä tukea tarvitsevien kanssa kohta sen kymmenen vuotta. Pidän työstäni juurikin sen takia että jokainen päivä on erilainen. Mun mielestä on ollut helpompi työskennellä erityisten kanssa, kun lastensuojelussa, koska erityisillä on se diagnoosi ja sitä kautta tietää miksi ne toimii niin kun toimii. Silti en pidä siitä että kaikki "tavis lapset" diagnosoidaan. Miksi ei voi olla vaan vilkkaita poikia ja erilaisia tyttöjä. Luonne ja persoonallisuus ovat myös tärkeitä ominaisuuksia.

  Pointti oli se, että sun blogi on antanut mulle todella paljon äitinä, sekä ammattilaisena.
  Mun on helpompi ajatella töissä että nääkin on jonkun lapsia.
  Myös se lause josta sä puhuit paljon juuri silloin alussa.
  Tärkeintä on jäädä henkiin.
  Pyörii mielessä paljon.

  Toivottavasti edes vähän ymmärsit mitä mä ajoin takaa.

  Kiitän koko sydämestäni sinua, kun jaksat kirjoittaa.

  Terv. Emilia

  VastaaPoista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...