torstaina, heinäkuuta 12, 2012

Elämyksiä

Tällä viikolla oli infernaalisen hurja Särkänniemen reissu. Nyt viimein teroittui minullekin se, kuinka paljon toisaalta pojan kehitysvammaisuus hänen toimintakykyynsä vaikuttaa. Pienen aistiyliherkän pojan pyörittäminen huvipuistossa aiheutti harmaita hiuksia koko perheelle. Taaviaisen kanssa meneminen on oikeasit välillä todella täysipäiväiväistä duunia.

Paras idea ikinä oli ottaa rakas R-täti reissulle mukaan pojan avustajaksi. Kaksi lasta ja kaksi vanhempaa oli oli paljon, tällä arsenaalilla -avustaja mahdollisi myös hetken hengenvetoja.

Taaviainen sai reissussaan kokea suuria ja hienoja asioita. Tärkein kaikista oli päästä näkemään Delfiinit. Pojalla on huoneensa ovessa delfiinijuliste ja siitä on puhuttu paljon. Kaikissa luonto-ohjelmissa on delfiinit tarkasti bongattuja. Poika oli onnensa kukkuloilla kun show alkoi. Hän pääsi avustajan kanssa inva-paikalle, jossa istui peltorit päässä ja tarkasti tuijottaen delfiinien touhuja. Aluksi ajattelin että tuo inva-paikka oli varsin liioittelua, mutta pojan ääniyliherkkyys, "venkumatomaisuus" ja olemus otti paikan vastaan tärkeänä; hän ei nähnyt sitä massiivista ihmismassaa selkänsä takana ja sai suoran näkymän showhun. Sen lisäksi peltorit piti olla hyvin tiukasti päässä, koska kovat ja vieraat äänet ajoivat pojan lähes paniikin partaalle. Inva-paikalta oli todella nopea ja suora poistumismahdollisuus.

Mutta, kun show todella alkoi, pikkuihminen nauliintui iloiten suuresti katsomaan vesielikoiden temmellystä. Äitiltä pääsi omalla penkillään itku liikutuksesta. Minun poikani, niin rakas, samalla niin erityinen ja tuo kokemus tuolle pienelle ihmiselle; sällin elämän suurin elämys! Kundi sai lahjakaupasta valkata itselleen oman delfiinin (pehmoelukka) ja nyt tuo polskija kulkee kaikkialle kainalossa mukana.

Laitteet olikin sitten toinen juttu. Parissa karusellissa käytiin, niissä poika roikkui kuin hukkuva kiinni avustajassa. Heti kun laite nytkähti liikkeelle, kasvoille tuli leveä hymy -mutta vain niin että sai olla tiukasti sylissä.

Lasten eläinpuistossa oli talutusratsastusta. Taaviainen oli aivan naulittuna heppaan, tahtoi kovasti kyytiin. Minä olin satavarma että kun oma vuoro tulisi, sälli ampuisi ultraäänihuudon päälle ja me ei mentäis lähellekään ensimmäistäkään elävää elikkoa. Mitä vielä - sen siunaamalla hetkellä kun pojan huki tuli, hän nousi hepan selkään ilman ensimmäistäkään venkoamista. Piti kiinni satulasta ja nautti menosta, pysyi selässä ja oli iloa täynnä. Meidän poika, joka pelkää kaikkea. Taas piti äitin vähän itkeä, onnesta ja liikutuksesta.




Eläinpuiston puolella oli leppäkerttujuna. Kysyttiin, että pääseekö avustajan kanssa kyytiin; ei onnistu. Ei aikuisia. Hetken rohkeudenkeräämisen jälkeen kysyttiin, että saadaanko koittaa suostuuko poika itsenään kyytiin. Tenttasin myös että kuinka nopeasti tarvittaessa vehje pysähtyy. Ja niin siinä kävi; sälli istui onnensa kukkuloilla kaksi rundia leppäkerttujunassa, äiti oli taas ylpeistä ylpein. Minun poikani, ihan itte leppäkerttujunassa.

Näiden kokemusten saattelemana, näen taas hetken ajan pojassani enemmän erityisyyttä -kuin samankaltaisuutta- verrattuna ikätovereihinsa. Tämäkin kriisi asiasta menee ohi, varmasti. Mutta välillä nämä tunteet muistuttelee itsestään. Aina ei ole helppoa, eikä kukaan osaa sanoa mitkä osiot on peräisin keskosuudesta mitkä kehitysvammaisuudesta, liekö sillä väliäkään.


Kotimatkalla autoon nukahdettiin sen siliän tien. Delfiini sylissä ja Lalli-Lohikäärme toisessa kädessä. Taisi nähdä onnellisia unosia.

Kuitenkin, heppakokemusta rikkaampana kävikin niin, että ystäväni tarjosi mahdollisuutta aloittaa Taaviaisen kanssa heppaharrastuksen. Siihen tartuttiin. Meidän söör mini aloittaa ponihommelit!

ps. Emme siis "ehdointahdoin" vie toista väkihumuun; jätkä itse tahtoo ja vaatiikin. Haluaa kovasti päästä ajeluille autoradoille ja muille, mutta sitten ne kaikki äänet ja ihmiset ampuu pienen miehen ihan kierroksille. (Samalla, tilanteinta tarvitsee treenata - jos jäämme mökkiytymään niin voimme todeta että ne neljä seinää on varmasti tulevaisuudessakin tutut...)Loppuviimein pojalla ON hauskaa, kun pääsee vain yli ahdistuksistaan. Näitä kaikkia lisää se, että kun on yhtään jännä - ei sälli suostu syömään. Eli kaikki tälläiset yleisötapahtumat mennään maksimissaan muutaman ranskalaisen ja limuhuikan voimin, kun mihinkään muuhun ei kajoa. Ei edes jäätelöä suostunut maistamaan. Sitten on sokerit alhaalla ja kiukuttaa lisää ja ja ja. Oravanpyörä sekin.

12 kommenttia:

  1. Onpahan Taaviaisella ja äidillä ollut erinomainen Särkänniemen reissu.
    Mitähän kaikkea hepparatsastuksesta mahtaakaan seurata? Vaikka oiskin vaan poni, on se silti iso eläin, eikä siis pelottanu, hieno homma sanon mä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ponejahan nuo on :) Mutta hepokkaita meille! Oli se taaviaiseen verrattuna varsin iso elikonmötkäle, eikä sälliäistä ollenkaan kauhistuttanut! uskomatonta!

      Poista
  2. Ihanaa, että veitte poikaa elämyksiä saamaan. Pojan ehdoilla. Sillä kamalinta olisi pistää poju elämään tosiaan neljän seinän sisällä. Jonain päivänä hän on aikuinen ja pitää pärjätä maailmassa kumminkin. Näin sivusta katsoen, Taaviainen tuntuu pärjäävän upeasti ja osaa yllättääkin pärjäämisellään.
    Hieno poika hänestä tulee ja yllänee äippänsä vielä satoja kertoja. Haasteellinen kasvatettava??? Joo, varmasti on, mutta sellainen on ihan tavislapsikin jolla sattuu olemaan vahva luonne ja huikea tahtotila. Rajoituksia?? No kellä ei olis, mutta kaikkihan on aina ratkaistavissa jollain tavoin. Teidän reissussa näytti ratkaisut toimivan ihan huikeesti.
    Ihania ootte poikienne kanssa. Sillä asenne on teillä kohdallaan asioiden suhteen. Voi vain toivoa, että se olisi muillakin.

    Taaviaiselle oiskin varmaan kivaa ja hyödyllistäkin tuo ratsqastus. Vaan mitenkä kallista lienee? Ja toisaalta, kaikki harrastukset maksaa.
    Eiku sitte vaan muihin huvipuistoihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kallistahan tuo heposteluhomma on, mutta meille kävi munkki siinä että talli ja ponit on ystävän. Sopupelijuttuja!

      Ja niin se vaan on, että on mentävä ja tehtävä - muuten mökkeytyy. Mitempä mihinkään tottuisi ellei opettele, niin se meille kaikkille menee. Toisille toistoja enempi kuin toisille.

      Poista
  3. Ihana reissu teillä! Nuo äänet on varmasti hirmuisia meidänkin poika vaikka jo iso onkin niin tahtoo kuulosuojaimet päähän jo kovalla vesisateella.
    Koniterapiaan vaan Varmasti kaikenpuolin hauskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koniterapiapäätöstä ei meillä ole, mutta jos sälli heppaantuu niin ehdottomasti seuraavassa tiimipalsussa sitä pyydetään anottavaksi! Ja noi kuulosuojaimet on kyllä mahtavat, yritetään nyt aina ottaa ne matkaan mukaan ettei tulisi ikäviä takapakkeja nyt sen vuoksi. Ajateltiin kokeilla sellaisia korvatulppiakin mitkä on ns. "sangassa" eli menis pienempään tilaan.

      Poista
  4. Tämä nyt ei mitenkään teidän elämään kuulu eikä näitä voi verrata, mutta esimerkki vaan kuinka reippaita erityiset voivat olla.
    Oltiin laivaristeilyllä ja siellä oli eräs down nainen vanhempiensa kanssa. Halusi laulaa karaokessa ja osasi ottaa yleisönsä. Kaikki mukaan! Huusi kertosäkeen kohdalla. ja musiikki soi tosi kovalla. Hän oli mitä ilmeisemmin jo kekenut esiintyjä ja vanhempiensa kanssa käynyt moent paikat. Mutta olin yllättynyt kuinka hiensoti hän veti biisin, vaikka ei nyt nuoritlleen mutta uskallusta ei puuttunut.

    Sitten tuohon ratsastukseen. itse olen huonoina aikoina osallistunut vammaisratsastukseen, se auttaa oikeasti hahmottamaan kävelemisen rytmiä, eläimen lämpö ilman satulaa (vammaisratsastus tehdään terapiamielessä yleensä ilman satulaa) auttaa rentoutumaan. Terapiahevoset aistivat ratsatajansa ongelmat helposti ja pyrkivät vastaamaan niihin. Niistä on tutkitusti hyötyä niin aikuisille kuin lapsille ihan terapia mielessä. Se onkin suosittu terapiamuoto monille vammaisille, eikä ne hevoset pelotakaan niin paljon kun ovat tottuneet vammaisiin. En itse menisi minkä tahansa hevosen selkään ja ratsastukokemus eri hevosilla on antanut minulle käsityksen, siitä että kun oikea hevonen ja oikea ratsastaja kohtaavat toisensa siitä voi kehittyä hedelmällinen liitto. Iloisia heppatunteja pojalle. Toviottavasti teille myönnettäisiin se terapiana. Fyssari yleensä ohjaa terapiahevosta.

    Toki voi omatoimisesti sen lisäksi/ohella/sijasta harrastaa muuta ratsastusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kun olen vammainen en pidä sitä sanaa kirosanana, sillä tavalla , mutta nyt kun luin oman tekstini, tuo että hevoset on tottuneet vammaisiin rupesi ärsyttämään, haluankin korjata sitä siten että;" Hevoset joita ei ole totutettu huolella erilaisiin asioihin ovat pelokkaita, ovat saalieläimiä ja saattavat pelästyä muovipussin rapinaa tai hiirtä, taikka erilailla käyttäytyvää/ääntelevää ihmistä. Mutta terapia hevoset ei pelkää sellaista ja niistä on enemmän apua kun ovat oppineet kuuntelemaan ihmistä ja hänen ongelmiaan.

      Poista
    2. Ihana korjaus ja usko pois, ei tökännyt mulle lainkaan silmiin! Me ollaan jo enenn tätä kokemusta mietitty, että nimenomaan keskivartalon lihasten hallintaan tuo ratsastusterapia olisi huisin hyvä juttu. Itse olen vuosikausia ratsastanut, mutta näiden ruuhkavuosien myötä moinen on jäänytkin sitten pois skaalsta harmikseni.

      Helsingissä tosi hintsusti myönnettän RaTe-puolta, koska paikkoja ja terapeutteja on niin vähän. Ja tietenkin se klassikko; sehän varsin maksaa rahaa... Katsotaan ja kokeillaan ja anotaan!

      Poista
  5. Ihana, että reissu on mennyt noinkin hyvin ja taaviaisen kokemukset ovat olleet suuria ja positiivisia :)) Jes!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taaviainen oli onnensa huipulla ja äiti taasen mietti että ois ollut nasevaa omata joku tasaavampi lääkityis moiseen reissuun. Kun itte on sellasta hermoheikkoa sorttia kans...

      Poista
  6. Miutakin hieman itketti.
    Mutta ilosta.
    <3

    vintti

    VastaaPoista






Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...