lauantaina, helmikuuta 25, 2012

Terveisiä ruokapöydästä!



Tilasin taannoin kirjan, joka käsittelee ruokaa välttäviä lapsia. Kirjaa lukiessani itkin, raivosin ja potkin. Yhä edelleen kiukuttelen, en ole saanut opusta tavattua kokonaan loppuun asti.

Miksi kukaan ei kertonut meille näitä asioita? Miksi kukaan ei ole kuunnellut meitä, ihan oikeasti kuullut mitä me sanomme? Miksi kukaan ei ole kertonut, että näillä ongelmilla on ihan oikeasti nimi sekä tärkeimpänä; näihin haasteisiin voidaan ihan oikeasti tarttua!!!


Kirja painottaa, että pääasiallinen "normaali" oraalimotorinen kehitys keskittyy 0-3 ikävuoden väliin. Surullisin itkuntyrskähdys pääsi, kun tajusin Taaviaisen olevan jo kolmen vanha. Olemmeko nyt menettäneet jotain sellaista, jonka toimivaan korjaamiseen menee iäisyys. No, tuskimpa.

Kirja on täynnä tapausesimerkkejä. Joka toisen kohdalla luen ne ääneen miehelleni joka toteaa, "Ihankuin meidän Taaviainen" - joka hetki mulle tulee sama olo. Ihan kuin meillä. Tuntuu, että jostain on pöllähtänyt läjäpäin tietoa, jonka avulla olisimme tarponeet tässä syömissuossa paremmin. Välttämättä se ei olisi ongelmia ratkaissut, mutta antanut nimen sille kaikelle minkä kanssa olemme painineet.



Tähän mennessä lempparikohtani on se, missä revitään palasiksi kulttuuriset/asenteelliset myytit ruoasta. Kuten, ruoalla ei saa leikkiä, lautanen pitää syödä tyhjäksi, toiset ruoat ovat aamupalaa - toiset iltapalaa, jälkiruoka toimii vain ruoan jälkeisenä palkintona sekä suosikkini; pöydässä ei saa olla mitään muuta kuin pentu, lautanen ja ruoka. Niin vain se laps on saatava houkuteltua syömään - keinolla millä hyvänsä. Ja kun se syöminen onnistuu, voidaan lähteä rakentamaan niitä muita struktuureita. Ensisijainen tärkeysaste on taata lapselle riittävä ravinto kasvuun ja kehitykseen, piste.



Suuri surunpoikanen asustaa siinä, että nyt meillä on asiat -jos ei hyvin, niin paremmin. Nyt lapsi kertoo olevansa nälkäinen, pyytää ruokaa ja juomaa, syö knöölejä ja tutustuu uusiin ruokalajeihin. Mutta se tuskan, pelon, ahdistuksen, tappelun, suunnittelun, soseuttamisen, itkun, turhautumisen ja ärsytyksen määrä mikä tähän pisteeseen kulkiessamme on koettu puolin ja toisin, on voinut olla osittain turhaa.

Mikään kirja ei avaa taivasta, missään ongelmassa. Eikä tämäkään nimestään huolimatta, paranna asioita helposti ja nopeasti. Mutta se sanoittaa, avaa, ohjaa ja auttaa ymmärtämään sitä kaikkea.

Kirjan löydät tästä

Just Take a Bite: Easy, Effective Answers to Food Aversions and Eating Challenges! 2004: Tania Stegen-Hanson , Lori Ernsperger

ps. Taaviaisen helmiä:
Skidi istui iltapuurolla ja me syötiin muumilautaselta hahmoja vapaaksi. Eka paljastui vilijonkka (ei kiinnostanut), seuraavaksi muumipappa (herätti tiukan "pappa pappa" -hokeman) ja viimeisenä nuuskamuikkusen. Poika osoitti Nuuskamuikkusta ja sanoi "Habib". "Ei kulta, se on Nuuskamuikkunen". "Habib" - totesi Taaviainen painottaen. Muumilaakso on siis saanut oman etnisen vahvistuksensa. Go Habib!

5 kommenttia:

  1. mulla on keinot hukassa ja pinna kireällä siitä että neidilla on silloin tällöin yli viikon "en syö tänään mitään" -päivä... en siis voi edes kuvitella miltä tuntuu kun keinot on vähissä, lapsi tarvii ravintoa eikä suostu sitä syömään useampaan ensinmäiseen vuoteen.. :(

    Voihan harmitus ettet löytänyt kirjaa aiemmin :(

    Mutta tuo nälän tunnistaminen ja ruoan pyytäminen on kyllä jo hienoa!

    VastaaPoista
  2. AVAlta on juuri tulossa uusintana Kasvun paikka -ohjelma, jossa puidaan ruokaongelmia varmaankin tuon kirjan hengessä. Tai ainakin juuri sotkevat kastikkeilla suurta kanvasta :D En tiedä mitä muita (helpommin toteutettavia) vinkkejä tuossa esitellään. Tarrapalkintoja vissiin ainakin. Näkee varmaan katsomosta jos kiinnostaa joskus vilkaista. Jännä formaatti muutenkin tuo ohjelma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hola!

      Kurkkasin tuon ohjelman sitten koneelta. Mä olin ihan karmistunut, siinä jaksossa jonka mä katsoin, lasta pakkoistutettiin tuntikausia ruokapöydässä ja syömisongelmat oli tulosta kasvatuksellisista asioista (lapsi ei ollut koskaan syönyt oikeaa ruokaa tms.) - oikeen kylmäs katsoa.huh!

      Mutta mun katsoma jakso tais olla toinen kuin mistä sä puhut. Siitä oli lempeys kaukana :D

      Poista
  3. Hei,

    uusimmassa Sairaanhoitaja-lehdessä oli ko. linkissä oleva sivu lapsen nielemisvaikeuksista. Voi olla kyllä sinulla jo tiedossa, mutta laitanpa kuitenkin :)

    http://www.hotus.fi/system/files/3_12_SH_JBI.pdf

    -Seidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos isosti linkistä!
      meillähän oli pitkään kirjattuna aspiraatioriskit papereihin, mutta sekään ei ketään ammattilaista kiinnostanut, oli ohjeet mennä päivystyksene jos tulee keuhkokuumeen oireita :O

      Luojan kiitos, armahdus, volttituplahyppy ja piruetti - nää ongelmat alkaa olla ja takana päin. tänäänkin Söör Taaviainen söi ihan itte, oman pikkaraisen annoksensa ruokaa.

      toivon vaan, että joskus voisin olla avuksi jollekin toiselle perheelle joka tätä helvettiä käy läpi.

      kiitos isosti linkistä, siinä oli mielenkiintoista faktaa!

      Poista






Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...