Erityisen lapsen vanhempana on todella tärkeää kuulla niitä positiivisia asioita - eikä aina vain sitä, missä kohden taitoja asioita uupuu. Tärkeänä tsemppitiiminä onkin ollut fysio-ja puheterapeutti, joita olemme tavanneet yleensä pari kertaa kuukaudessa. Pienen erityisen eloon kun kuuluu tämä ns. varhaiskuntoutuksen näkökulma; ohjataan tekemään oikein ennenkuin tarvitsee väärin opituista oppia pois. Ja kyllä, tuo on ollut huippujuttu!
Tänään Miniatyyri sai kehuja äänenkäytöstään (räpätti tauotta koko kokouksen ajan ja nauraa kihersi), kädenkäytöstä (osoitteli etusormellaan kaikenmaailman juttuja ja vaati nimeämistä) sekä sosiaalista kontaktin ottoa (lirkutteli naisten päät pyörälle ja vaati päästä fysioterapeutin syliin yhtäkkiä). Meidän lapsi myös osaa ja taitaa - sen tasapainoksi että taidot eivät ole ikätasoisia.
Väitän, että erityislasten vanhemmista iso osa kykenee hamstraamaan ekstramäärän syyllisyyttä asioista, joista ei vain pitäisi. Kun kehitys on valmiiksi jäljessä, sitä pelkää koko ajan että kuinka paljon jättää tekemättä - totuus on kuitenkin karun simppeli: tutkimukset osoittavat, että kasvaakseen parhaaseen toimintakykyynsä lapsi tarvitsee ennenkaikkea tavallista arkea ja ympäristön hyväksynnän siihen, että on paras juuri sellaisena kuin on. Itse yritän välttää parhaani mukaan kaiken maailman suoritusstressejä, koska en tahdo opettaa lapselleni että aina pitää tehdä vähän enemmän ja vähän paremmin. Olemme etanaemoperhe - annamme ajan tulla ja mennä ja yritämme itse pysyä mukana. Helppoa se ei ole ja aina välillä ahdistun ihan valtavasti, mutta sen jälkeen on vain pakko pysähtyä ja todeta; kaikki aikanaan.
Tätä etanaemoutta auttaa se, että olen perusluonteeltani hyvin mukavuudenhaluinen ja työpäivän jälkeen väsynyt. En todella kerkeä/tahdo/jaksa/viitsi ryhtyä askartelemaan mitään ekstraohjelmaa, vaan ilta mennä möllötellään mahdollisimman stressivapaasti, tehden niitä juttuja mitkä hyvältä tuntuu. Yhdessä voi nauttia eikä jokaisen hetken tarvitse olla täytetty ohjelmalla. Luova laiskuus avaa monia ovia!
ps. Kakara on ensimmäiset kerrat ängennyt pystyyn, puoliväkisin. Tätä tapahtuu erittäin sattumanvaraisesti ja tekniikka on hyvin mielenkiintoinen, mutta tavoite on selvä. Pystyyn pitäisi päästä.
En minä täältä osaa pois pysyä itketätpä tai nauratat. Tää vaan on niin nautittavaa luettavaa. Että kirjoitteleppa se kirja jonka aihiota siellä päässäsi kehittelet.
VastaaPoistaEtnaemoksi en osaa sinua mieltää. Enkä oikeesti haluakaan, sillä sulla on energiaa tekemisiin ja ajattelemisiin ja blogitukseen. Että jos sinä tuon tekstisi perusteella olet etanaemo.....mä en taida sitten olla edes elävien kirjoissa.
Olisi kyllä taivaallista jos yhtäkkiä sais jonkun energiaspurtin ja alkaisi toteuttaa kaikkea päässä liikkuvaa ideaa. Mutta vielä ei sitä ole tullut. Että sitä odotellessa.
Kyllä tuo poju on sulkkis. Sä olet rikas Piuku, sulla on tuollainen murukki ja saat jokaiseen päivään herätä hänen kanssaan.
Pöh ! Kyllähän sä voit etnaemokin olla ja kuka ei olis aina tarpeen tullen, mutta tarkoitus oli kirjoittaa etanaemo. Kato, se on nää nakkisormet pienillä näppäimillä.
VastaaPoistaNäiden erityisipanoiden kanssa tosiaan kaipaa välillä ekstrakehuja. Liian usein ammattilaiset keskittyvät niihin puuttuviin taitoihin eikä muista kehua jo opittuja. Lapsi tuntuu aina olevan "huono", noin niinku paremman sanan puutteessa.
VastaaPoistaEtanaemot kunniaan!
Mahtava tuollainen tiimipalaveri, saa jaettua sitä vastuuta ja saa tukea omiin pähkäilyihin.
VastaaPoistaSyyllisyys tulee oikeasti ihan mistä tahansa asiasta, vaikka kuinka itselleen selittäisi mitä. Tällöin aina minäkin pysähdyn ja katson tuota meidän pientä (ei kylläkään enää ihan kovin pieni) ja ajattelen (ainakin kovasti yritän), että mihinkäs tässä kiire, valmiissa maailmassa ;).
Mun täytyy kyllä sanoa, että etanaemous on ihana termi! Mäkin nostan handuni pystyyn ja liityn joukkoon!
VastaaPoistaVielä kun en töissä käy, niin tulee tietty keksittyä päivisin puuhaa lapsen kanssa ihan jo siksi että itselläkin kuluisi aika nopeammin. Mutta illat, kun mieskin kotiutuu töissä, on meillä hyvinkin pullollaan luovaa laiskuutta. En ota stressiä vaikken lue/askartele/anna virikkeitä ja kehitä lastani joka sekunti, vaan olla möllötän minäkin. Tavallaan se on myös itselle sitä aikaa, kun "työpäivä" on loppu. Olen ajatellut niin, etten itsekään jaksaisi jos joka päivä olisi aamusta iltaan asti täynnä ohjelmaa ja ohjattua toimintaa, joten miten lapsenikaan semmosta jaksaisi. Ja nauttiihan tuo kun saa itsekin touhuta rauhassa milloin mitäkin, tyhjentää keittiön laatikoita tai leluhyllyn roinia.
Joten etanaemous kunniaan! Mini on syötävän suloinen tuossa kuvassa <3
Minusta vanhemmuudessa tärkeintä, oli lapsi erityinen, tavallinen tai jotain siltä väliltä, on sosiaalistaa lapsi omaan perheeseensä, oman perheensä tapaan elää. Toki pitää ajatella asioita myöskin kasvatuksen ja "kuntoutuksen" näkökulmasta, mutta ennen kaikkea pitää lähteä siitä, miten juuri meidän perheessä ollaan ja eletään. Sellainen tekemällä tehty virikkeellistäminen ei oikein toimi pidemmän päälle, kun taas koko perheen mielestä kivoja juttuja tehdään ihan tekemisen ilosta.
VastaaPoistaMuuten olen sitä mieltä, että "tavallista arkea" ei ole olemassakaan. Jokainen perhe elää tavallaan ja se mikä toiselle perheelle on normaalia rutiinia on toiselle jotain erikoista ja ihmeellistä.
Hyvä teksti ja minuun erityisesti kolahti tuo Riitan ajatus "sosiaalistaa lapsi omaan perheeseensä". Meillä saa olla omanlaista ja naapurissa taas sellaista kuin heillä on.
VastaaPoista