perjantaina, syyskuuta 10, 2010

Mitä koira on meille?



Tässä jännityksen keskellä, olen miettinyt mitä koira edustaa meidän perheessä?




Bruno tuli meille -06 pitkän harkinnan jälkeen. Olen ollut aina enempivähempi allerginen ja haaveillut koirasta - rodun päättäminen on ollut todella vaikeaa. Toiset koirat aiheuttivat kutkaa ja toiset eivät. Terrierit on aina ollu kiehtovia elikoita sen kaiken energiansa ja intonsa kanssa. Tuttavat sattuivat kasvattamaan Parsoneita ja kävimmekin monta monituista kertaa katsomassa uusia pentueita. Aina mietittiin että sitten seuraavaksi.



Kunnes syntyi E-pentue. Neljä kauhukakaraa, yksi poika varaamatta. Ystävämme kysyi, että vieläkö teitä ajatus koiruudesta painaa. No tietenkin painoi! Pentueen pullein äkäpussi oli vapaana, Rauno-tekonimeltään. Menimme katsomaan ja samantien päätös oli siinä. Pieni koirapallura seisoi keskellä ruokalautasta, tönien sisaruksia pois tieltä. Lyllersi kiltisti pesään nukkumaan. Haisi ihan tuoreelle kahville (miksi koirat muuten pentuna haisee kahville) ja oli kokonaisuudessaan vastustamattoman ihana paketti. Meidän Rauno (nimi muutettiin Brunoksi koska sukulaissuhteiden vuoksi Rauno-nimi oli hyvin varattu). 



Tuosta hetkestä iteenpäin alkoi ihan mieletön koiravimma. Ompelin petiin patjaa, tein leluja ja vilttejä. Lähdin Belgiaan opiskelemaan hetkeksi ja tiesin, että sieltä palattua olisi pennun luovutus. Niin sitten pieni karvapaketti tuotiin kotiin.



Koiran läsnäolo paransi arkea mielettömästi. Jostain syystä kinastelut puolison kanssa vähenivät ja arki sai uudenlaista muotoa. Oli rytmiä, liikkumista, treeniä. Koiraperheen arkea. Käytiin tokoilemassa, pentukoulussa ja kettuakin haisteltiin. 



Kun odotin Miniä, pelkäsin valtavasti että lapsi olisi allerginen koiralle. Mietin illat puhki että kuinka käy sitten, mitä Bruno. Luojan lykky oli että lapsi ei saanut minkään laisia oireita koirasta. Ja koirakin otti lapsen vastaan ilman pienintäkään ongelmaa -mitä nyt välillä töhötti tapansa mukaan. Kun lapsi tuli kotiin ja vieraat kävi, asettui Bruno vauvan ja vieraan väliin; katsokin ettet tee pahaa. Kun vieras koski tai sylitti vauvaa, Bruno tapitti tarkasti vieressä; yksikin väärä liike ja mä kerron mammalle! Hiljalleen Bruno oppi luottamaan, että vieraat tarkoittavat pelkkää hyvää. Ja kaikki siitä eteenpäin onkin ollut elävää historiaa - lapsi ja koira ovat erottamattomia.



Bruno on edustanut minulle sitä ehdotonta rakkautta, mitä koira tuntee. Koira ei syrji tai säti. Karvakaveri änkeää syliin, vaatii huomiota ja rapsutusta. Lämmittää kylminä öinä, kuuntelee murheet. Brunoa saa halata ja suukottaa, itkeä turkin lämpöön kun itkettää. Koiran kanssa nautitaan ulkoilusta ja luonnosta, yhdessä paahdetaan pitkin pusikoita. Koira on kuin ihmisen jatke, tunteiden vastaanottaja ja käsittelijä. 



Lapselle Bruno on leikkikaveri, kannustaja ja luotettava kumppani. Yhdessä ne mennä tohottelee ja heittelee keskenään palloa, Mini harjoitteli konttaamista Brunon perässä. Bruno antaa lapsen tehdä mitä vain ja saankin usein komentaa molempia; ''MINI EI ja BRUNO mene nyt herranjestas pois siitä'' kun lapsi leikkii koiran hännällä. Kertaakaan ei ole tarvinnut pelätä pikkupoikien leikkiessä, niin kauniisti Bruno huolehtii lapsesta. 




Koira ei ole vain koira- se on minun koira, meidän koira, meidän perheen jäsen. Koira edustaa tunnetasolla niin montaa asiaa, että ei-koiraihmisen on vaikea sitä käsittää. Enkä missään nimessä tahtoisi luopua tuosta termiitistä ennen sen elinkaaren luonnollista päättymistä. Niin monessa hetkessä se on ollut mukana. Meidän karvahanuri. 



11 kommenttia:

  1. Pitäis varmaan lakata välillä lukemasta tätä maukasta blogia, kun onnistut niin monta kertaa itkettämään minua :). Tahtomattasi tietenkin, osut vaan aina sinne herkkään kohtaan minussa. Niin kuin nyt siinäkin, kuinka pullero seisoi keskellä lautasta pentulaumassa. Siis niin Essimäistä. Meidän läskiperseen peppupuolella lautasessa oli selkeä vana. Tietä oli raivattu ja neiti seisoi tanassa keskellä lautasta ruokaa mussuttaen. Ei ihme että Tiuku on niin hoikka ja siro. Essi taas....no ei nyt ihan niin läski.
    Muuten puit sanoiksi taas kerran kaiken , jonka sydämessäni tunnen Essiä kohtaan. Eikä sitä todellakaan kukaan ei-koiraihminen ymmärrä.Eivät he sen paremmin ymmärrä sitäkään, että hädän hetkellä mikään ei maksa liikaa, kunhan vain sitä omaa rakasta autetaan. Eikä mikään tuon oman termiitin, kuten niin osuvasti ilmaisit parsonin olemuksen ytimen, teko ole niin paha etteikö sille voisi hetken päästä nauraa tai ainakin hymyillä. Se on vain tavaraa, sehän on tarkoitettu rikottavaksi....eikun siis käytettäväksi.
    Tuo alimmainen kuva kertoo paljon. Brunon katse kertoo valppaasti, että tässä pidetään vahtia ja olkaa hiljaa jos vaikka toi pikkanen nukkuu.
    Essi puolustaa minua, tulee väliin heti jos joku hänen mielestään uhkaa äippää. Sitä tunnetta joka nytkähtää sydämessä, kun hän kömpii syliin tai kötvähtää kylkeen kiinni nukkumaan, sen tajuaa vain toinen koiraihminen. Tietäisivätpä vain muut mitä menettävät, kun ilman koiruutta elelevät. Vaan tapansa kullakin.
    Paranemisia Brunolle. Siihen täytyy vain jaksaa uskoa ja toivoa. Essi on muuten samana vuonna syntynyt. Ja minäkin olen orientoitunut pitämään tuon kylkiäisen vielä kauan.
    Pakko uskoa, että kyllä se tästä. Voimia Piuku <3

    VastaaPoista
  2. Minä pääsin itkemättä siihen kuvaan asti, jossa Bruno haistelee vauvamahaa... Ja ihan samoilla terveisillä, ei saa itkettää herkkiä lukijoita joka ikinen kerta :D Ihanasti kirjoitat teidän koiraelämästä, entistä enemmän harmittaa etten tähän tilanteeseen uskalla ottaa yhtä ainutta lisävipeltäjää huolehdittavaksi...

    VastaaPoista
  3. *Sniiif*
    Ihan itku meinaa tulla. Oma koira nukkuu tuossa jalkojeni juuressa tätä lukiessa. Tuo kirjoittamasi juttu on niiin totta. Mulla myös pahin pelko ollut se, että tyttö saa allergiaoireita koirasta, mutta ei ainakaan vielä. SAmoin jännitin koiran käytöstä tytön tullessa kotiin, mutta hyvin sekin meni. koira ei välitä juuri ollenkaan tytöstä, välillä käy kyllä uteliaisuuttaan nuolasemassa häntä <3

    On ne karvakamut vaan ihmeellisen ihania terapiaystäviä, ei niistä haluaisi luopua millään.

    Ihanaa, että Bruna pääsi kotiin teidän rakkaiden luokse. Toivottavasti tila selviää ja Bruna paranee.

    Kovasti rapsutuksia pienelle potilaalle!

    VastaaPoista
  4. Hitto kun tulikin Haukkua ikävä, kun tämän luin. Koira on tosiaan ihmiselle jotain niin tärkeetä, niin uskomattoman korvaamatonta, ettei sitä ei-koiraihminen voi ymmärtää. Hienosti sä kyllä koiran tärkeyttä osaat kuvailla, osu ja uppos! <3

    VastaaPoista
  5. Mä pystyin tsemppaamaan viimeiseen kuvaan, sitten tuli itku...

    VastaaPoista
  6. Voin yhtyä kaikkiin sanoihisi. Itse olen henkeen ja vereen koiraihminen. Meille tuli ensimmäinen koira perheenjäseneksi vuonna -88, 13-vuotta saimme elää yhteistä elämää. Pari viikkoa sitten jouduimme luopumaan meidän Eetu papasta hän kuoli rauhallisesti nukkuen kaksi viikkoa sitten, ikää papalla oli 14,5 vuotta (pappa asui äitini tykönä eläkepäivät) Ihan omaan kotiiin otin ensimmäisen koiran vuonna -05 ja terrierit veivät sydämeni. -06 Urholle tuli kaveriksi Sylvi :) Ja kyllähän nuo omat perheenjäseniä jotka nukkuvat meidän kanssa sängyssä, istuvat meidän kanssa sohvalla, leikimme koko porukka yhteisiä leikkejä ja tänäänkin koirat olivat kanssamme autoajelulla :D Lapsi kyselee aamulla ensimmäisenä, että missä Sylvi? Missä Urho :) Vaikee on kuvitella elävänsä ilman nuita rakkaita karvakoipia!

    Brunolle edelleeen mahdottomasti tsemppiä toipumiseen. Pidän peukut pystyssä!

    VastaaPoista
  7. ihana teksti :) ja ihanat kuvat ! vaikken oo juurikaan koiraihminen, niin tämmönen teksti kyllä saa innostumaan koirasta :) !

    VastaaPoista
  8. Hui, ihan sydän sykkyrällä olen lukenut koirapojan taudista.

    Brunolle tsemppiä, terrierin sitkeydellä eteenpäin.
    Täällä on vielä paljon 2xtennispalloja odottamassa leikkejä.
    Paranemista ja voimia koko porukalle

    VastaaPoista
  9. voi noi kaksi viimeistä kuvaa... :') <3

    VastaaPoista
  10. Tosi kaunis ja koskettava kirjoitus!

    VastaaPoista
  11. Voi Piuku! Tuli niin se tammi-helmikuun kylmä vaihde mieleen, kun meidän Juuso ystävämme tärisi viltin alla pieneläinklinikan teholla ja me Tilun kanssa pillitettiin häkin vieressä, että saadaanko paras ystävämme takaisin. Koti oli ihan typötyhjä, vaikka siellä toinen haukku orpona piruna kököttikin. Silloin pyysin: "Jos annat Juuson takaisin, en pyydä muuta, en edes tervettä raskautta". Nyt se Juuso tuolla olkkarissa möllöttää ja ruskeilla nappisilmillään seuraa tarkkaan kun kävelen keittiöön, että tippusko jotain. Hetkeäkään en koiran kanssa kadu, se ei todellakaan arvostele tai säti, vaan aina rakastaa vaan. Voi rakkautta!!!!!!

    VastaaPoista






Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...