torstaina, syyskuuta 27, 2012

Kipukohtia

Pakko se on myöntää. Ehkä elämässä on olemassa asioita, joista ei ikinä saa kunnon niskaotetta. Asioita, joista voisi myöntää, että nyt se oli siinä, mä oon sujut.

Olen mukana taideterapiaryhmässä, erkkalasten vanhemmille. Tekee hirveän hyvää, mutta siinä samalla niitä omia kipukohtia tulee tökittyä. Kuinka hiivatin oikeassaan onkaan tohtori Freud aikoinaan ollut, miten kaikki sieltä ihan varhaisilta omilta vaiheilta voikaan vaikuttaa - noh, kaikkeen.

Ei ole ollut helppoa, kasvaa aikuiseksi. Historiassa on aikamoisia mustia aukkoja, hirmumyrskyjä ja tsunameita. Paljon koettuja, elettyjä, tallottuja, ylitettyjä, annettuja ja otettuja asioita. Kauan ennen omaa lasta.

Sitten on se, kun kaikki tapahtui ja siirryttiin tähän elämänvaiheeseen. Miten usein näissä mielikuvissa tulee palattua sinne synnytysalin pimeään, sen äkäisen kätilön "yrittäisit ees nukkua" kommentteihin, samalla kun suunnittelin syntymättömän lapseni hautajaisia. Siihen järkyttävään yksinäisyyteen, kun pelkäsin itseni, lapseni ja mieheni puolesta. Että mitä hittoa tästä vielä tulee.

Kipukohtia, arkoja pisteitä, avohaavoja ja arpia. Aallosta toiseen, pohjalta huipulle ja taas takaisin. Koska on se päivä, että nämä asiat voisi paketoida siistiin pakettiin, jonka päällä on kaunis nauha ja teksti "Käsitelty, säilötty turvallisesti".

Olen kuullut sanat; "Lopeta jo se märehtiminen, se on mennyttä, nythän on kaikki hyvin, vieläkö se vaivaa" - kyllä. Koska kaikki on sidoksissa kaikkeen, historian lonkerot tunkeutuu kuitenkin jokaiseen hetkeen, muistuttaa olemassaolollaan tai loistaa poissaollessaan. Välillä kuristaa niin ettei voi hengittää, välillä naurattaa niin ettei henkeä saa. Välillä rinnan päällä istuu megakokoinen peikko, välillä voisi vaikka tanssia.

Miksi toimin näin, miksi tunnen näin, miksei voi vaan olla. Miksi ei osaa polkea jalkaa ja huutaa että MINÄ olen myös tärkeä, MINÄ tarvitsen happea, MINULLAKIN on oikeudet - äideilläkin on ne ihmisoikeudet, antakaa minulle oikeus olla tarvitseva, heikko, väsynyt ja kurttuinen. Sitten jaksaisin taas olla tukevasti kahdella jalalla. Miksi silloin, kun uskallankin polkea, ei minua kuulla - tai ymmärretä. "voi voi, koita nyt jaksaa, kyllä sinä jaksat, sinä pystyt, sinä olet vahva" - viekää se kruunu helvettiin pääni päältä!

Menee syvälliseksi, mutta sepä kai on terapian tarkoituksena? Pistää pakettiin, jos ei pois, niin paremmin säilöttynä, kauniimmin lajiteltuna ja välillä avattuna, purettuna ja paloiteltuna.

Päiviä en vaihtaisi pois, mutta muutamia kokemuksia antaisin ilomielin.
Välillä on myös yksinäistä, kun minun päääni sisällä asuu vain minä. Minun kokemukseni on kokenut vain minä, minun historiani on nähnyt vain minä. Olisipa joku, jonka kanssa jakaa koko paketti, märehtiä, kääntää, pohtia. Se joku, joka olisi nähnyt, kokenut ja tuntenut kaiken saman. Mutta sellaisia ihmisiä ei ole kuin yksi, hyvässä ja pahassa; Minä.

Sitten hengitetään, syvään, nopeasti, hitaasti, sopivasti.
Ja kohdataan uusi päivä, uusine tunteineen, ajatuksineen. Kepeänä tai raskaana-  sellaisena kuin se silloin on, joskus jonakin siltä väliltä.

Manjana, manjana.

5 kommenttia:

 1. Kiitos molemmille <3
  aallon pohjalta uuteen nousuun ja sitten surffailen?

  VastaaPoista
 2. Musta tuntuu ettei niitä ikinä lopulliseen pakettiin laiteta. Ne tummat jutut nousee pinnalle uudestaan ja uudestaan, mut ehkä niiden sävy vaalenee vähän harmaammaksi aina kun niitä on saanut käsitellä jossain turvallisessa paikassa. Kävin pitkän terapiaprosessin ennen Sammakon syntymää ja hyvä niin. Mut kyl mä edelleen käsittelen ajoittain niitä vaikeita juttuja (vaikka isovelikin sanoo mulle että vieläkö sun täytyy niitä märehtiä...), ne on aina os amia. Mut enää ne muistot ei riko, vaan ne on jotenkin toteamuksina, faktoina mun menneestä. Haleja.

  VastaaPoista
 3. ASIAA!!!!

  Kuulostaa tutulta...


  Tiina, simputettu, unohdettu, hukattu ihminen, joka on äiti

  VastaaPoista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...