perjantaina, huhtikuuta 20, 2012

Tukiperhetoiminnasta!

Ajat ja iät sitten muutama lukija pyysi että kirjoittaisin tukiperhetoiminnasta. Että mitä se tarkoittaa tälläisessä erkkaperheessä. Noh, nyt on hyvä sauma!

Tukiperheellä tarkoitetaan yksinkertaisuudessaan perhettä, joka voi tarjota mukelolle tuikitavallisen perheympäristön sovittuina määrinä per kk. Meidän tapauksessa ollaan pohdittu, että määrä olisi n. 1xkk viikonloppu - tai yksi yö, esim. lauantai-sunnuntai.  Vähemmälläkin pärjättäisiin, mutta toisaalta olisi hyvä että kundi tutustuisi lainapoppooseen ja pysyisi heidän kanssa tuttuina, ettei sitten kävis liikaa jänskättämään.

Miksi sitten tukiperhe? Meidän tapauksessa kyse ei ole lastensuojelun tarpeesta (noh, aina voi todeta että pelastakaa edes äidit?) vaan kehitysvammalain mukaisesta tilapäishoidosta. Suoraan suomeksi, meillä on kyse siitä että tukiverkot on niin suurilla reijillä varustettu, ettei meillä ole juuri ketään läheistä joka voisi Taaviaisen luoksensa ottaa niin, että meillä olisi levollinen mieli. Yritin toki jo tarjota meitä perhetyön kautta lastensuojelun asiakkaaksi, mutta sain naurahduksen ja hyväntahtoisen ojennuksen ettei meillä siihen syytä ole. Aikas ihana!

Tukiperheen ei siis tarvitse olla mikään superkoulutettu, viittoma-laulu-polkka-humppa-ydinperhemallinen kokonaisuus, vaan ihan tuikitavallista sakkia. (Tietenkin, vittomakielen taito meidän köörille on vaan plussaa, koska Taaviainen puhuu viittoen). Yksinasuva, eläkkeellä oleva, sateenkaariperhe, ydinperhe, lapsellinen tai lapseton sakki - kaikki käy. Tärkeintä on että se tukiperhe ja tuettava kööri kohtaa toisensa; ennenkaikkea että muksu on tervetullut, luonteva osa lainaperhettään!

Tukiperheelle maksetaan joku nimellinen summa päivistä, jolloin laps on köörin kanssa. Summan tarkoitus on kattaa kulut, jotka lapsen hoidosta tulee. Mitään rahakasta hommaa tuo ei ole ja toimii nimenomaan sillä periaatteella, että perhe haluaa joukkoonsa mukaan pienen lisän silloin tällöin! Kutsumushommaa, väitän minä.

Me ollaan etsitty tukiperhettä kepeät 3 vuotta. Kaupungilla ei sitä ole tarjota joten perhe on löydettävä itse. Siinäpä soppa. Nyt meillä on ekaa kertaa ihan tosissaan "rauta tulella" ja asioita värkkäillään. Mutta täällä Helsingissäkin on iso sakki väkeä, ketkä oikeesti tarttee sen tukiperheen! Jos olet asiasta kiinnostunut, kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen vammaistyön sossuihin. Ja sitäpaitsi, tukiperheitä tarvitaan todella monelle muullekin sektorille, kuin vain tälle kehitysvammapuolelle. On yksinhuoltajia, väsyneitä, masentuneita, eronneita, karanneita, liikuntavammaisia, erityisen tuen tarvitsijoita muuten - vaikka ja minkämoista sorttia!

lisää tietoa löydät mm. täältä http://www.perhehoitoliitto.fi/perhehoito/suomessa/2.htm

Ps. Kysy mitä vain. Yritän änkyttää vastausta taitoni ja tietoni mukaan.

9 kommenttia:

 1. Onko noihin muuten ikärajoja? Eli minkäikäiset saa toimia tukiperheenä? Tai jotain muuta?

  VastaaPoista
 2. Ei mielestäni ole! Riippuu toki tilanteet siitä tuettavasta lapsesta. Kun puhutaa lasuasuasiakkaista, päihdeperheistä tms. Asiakkaina, niiin silloin varmastikin soisi taustalla olevan jotain koulutusta tms. erityistaitoja.

  VastaaPoista
 3. Mua niin harmittaa vieläkin, kun meillä oli jo kanssa homma pitkälle sovittuna että ruvetaan mahtavalle monivammaselle esiteini pojalle tukiperheeksi, kun sitten sain kuulla odottavani kaksosia. Nyt ollaan melkeinpä itse tukiperheen tarpeessa, joten just tähän saumaan ei siihen hommaan ruveta. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa.

  Toivottavasti teille onnistuu nyt vihdoin saada homma toimimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä missään nimessä kanna siitä syyllisyyttä; elämäntilanteet muuttu ja se on fakta. Sittenkun, sitkun, kun sitten. Jos silloin siltä tuntuu.

   Iloa eloon!

   Poista
 4. Niinpä. Ein niitä niin vain löydy :( Nyt pojat ovat sitten yhdellä osastolla kerran kuussa. Me ollaan haettu myös tukihenkilöä, joka kävis pojan kanssa esim.uimakoulussa, harratuksissa tms.Kunta maksaa 10 h/kk kohden niistä palveluista. Pieni paikka tämä, ei ole sitäkään löytynyt :/ Yhteyttä voi ottaa esim. Pelastakaa lapset RY:n kautta tai alueen tukihenkilökeskukseen.Googlettimella löytynee, kun laittaa tukiperhe tai tukihenkilötoiminta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se on totta. Meille on kans tarjottu osastopaikkaa, mitä mä kritisoin suuresti. En ole niin väsynyt, eikä Taaviasen hoito oikeasti ole niin raskasta että meidän ois pakko laittaa poika osastolle. Ei. En vain voi näin pienen ihmisen kanssa ajatellakaan laitosolosuhteita. Eri asia olisi oikeasti se jos pojan hoidettavuus olisi toista luokkaa. Tuntuu surkealle, että tälläistä vaihtoehtoa tarjotaan kunnalta - koska niitä paikkojakin tarvitsee myös he, kenellä on oikesti sitä tarvetta!

   Harmi ettei teille oo ees sitä tukihenkilöä löytynyt. Surkujen surku :(

   Iloa ja voimia eloonne!

   Poista
 5. http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/lastensuojelutyo/tukiperhetoiminta/

  VastaaPoista
 6. Hei!
  Osuin puolivahingossa blogiasi lukemaan, ja asia olikin juuri sitä, mitä olen tässä mielessäni pyöritellyt. Tämä tukiperhe asia siis. Vielä ihan ei meillä aivan ajankohtainen, mutta ehä tulevina vuosina olisi ihana pystyä tarjoamaan jollekin pienelle/nuorelle paikka, jossa viettää viikonloppu sillointällöin. Itselläni on kaksi lasta, ja tuntuu että tämä meidän porukka ei vielä ole tässä. En tiedä missä muodossa/millä keinolla meille vielä matkalla oleva ilmestyy, mutta olen varma että tilaa vielä on :) Kiitos Kirjoituksistasi, ihanaa luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kuulostaa ihanalta! On ihanaa, että ihmiset on valmiita tarjoomaan niitä hengähdyshetkiä - ja samalla tottakai saa siitä lainalapsen kanssa olemisesta paljon. pienet ihmiset tarttee tärkeitä aikuisia elämäänsä <3 Ja kiitos kiitoksista ja ole hyvä!

   Riemua arkeen teitin köörille!

   Poista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...