tiistaina, huhtikuuta 24, 2012

Ihan vammaista!

Kyllä minä taas mieleni pahoitin. Tällä kertaa en keskenkasvuisten sanomisista, vaan aikuisten ihmisten aivopieruista.

Jo pitkään on vallinnut omituinen sanonta. Oma hutiostos, ruma pipo, epämääräinen käsityö tai epämieluisa asia saattaa yhtäkkiä olla "tosi vammainen". Täh? Aiemmin kakarana tullut tuota sanontaa viljeltyä, koska niinhän teki kaikki. Mikä mahtava tekosyy.

Järkytyin kuitenkin eräs päivä huomatessani, että sanonta elää tiukassa aikuisten ihmistenkin suussa. Jokin asia on ihan vammainen! Ja siitä minä mieleni pahoitin.

Eihän noita heittoja mieti. Sitä päästää suustaan jotain tosi hauskaa, sen enempää pohtimatta. Mutta, käyttäessä jonkinasteisia vähemmistökeskittyviä heittoja voi osua vahingossa napakymppiin. Se pysäyttää. Kun lukee tai kuulee aikuisen ihmisen käyttävän termiä "ihan vammaista" - luulisi ajan viisastuttaneen.

Ystäväni toi esiin myös toisen trendisloganin, "ihan homona" - mitä hiivattia se mahtaa tarkoittaa? Mistä nämä heitot tulee? Niihin sisältyy itse käsitteissään mukamas jotain huvittavaa (ei, vammaisuudessa ei ole mitään sen lystimpää kuin terveydessäkään, eikä homous naurata sen enempää kuin heteromeininki)  ja jotain, millä erotuttaan tavallisuudesta. Hienoa, metsään meni niin että rytisi!

Tekee mieleni kysyä, että kun neulot villapaidan joka jälkikäteen näyttää mielestäsi "ihan vammaiselta" - niin onko kysymyksessä villapaita joka näyttää mm. pojaltani?

Niskasta kiinni omia aivolaukauksiaan; tahattomastikin tulee noilla heitoilla loukattua. Minä ainakin, ikuisena oikeustaistelijana ja vastavirtaan uiskentelevana meinaan kohteliaasti esittää jatkokysymyksen että meinaatko todella tuon "vammaisen" asian näyttävän pojaltani. Josko ajatus siitä sitten lähtisi. En tahdo poikani ympärillä kuulla tuota sanaa. Se tuntuu pahalta ja satuttaa.

Hiljaisella hyväksynnällä ei saada kuin tallottuja ihmisiä. Aina ei pidä taistella, eikä kaikkialla - mutta kaikkea ei tarvitse sietää. Mä ainakin touhuan "ihan pipona!"


ps. R-word. Spread the Word to end the Word - kampaja ajaa vastaavaa asiaa amerikassa. Siellä käsitettä "Retarded" käytetään yhtä lystikkäänä kuonalaukaisuna, kuin meillä "vammainen". Kannattaa tutustua.

25 kommenttia:

 1. Ensinnä: Aika mahtava uusu kuosi blogissasi :)

  Toiseksi: Nuo tuollaiset sanonnat ja lausahdukset on niiiiiin hanurista... x(
  (mitenkään hanuristeja vähättelemättä, T: tuubisti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanuristiparat :D

   Voihan vinetto on mun lempparisloganini, hih!

   Poista
 2. Tämä on tosi hyvää herättelyä taas! Minä myönnän, että olen joskus päästänyt sammakoita ja seeproja suustani. Toiset asiat ovat kasvaneet niin kielenkantaan kiinni, ettei niiden sanomisessa ole aivot mukana - eikä tämä todellakaan kelpaa puolustukseksi! Miksi kenenkään sanomisiin ikinä kuuluu mitään loukkaavaa..? Vammaiseksi nimittämisestä kuvittelen päässeeni yli. Ihan homona ei koskaan ole kuulunut sanavarastooni, mutta olen sitä kuullut käytettävän. Minä teen perinteisesti "ihan sikana".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä musta tuntuu että teen ittestäni shaibantärkeen etusormi pystyssä jeesustelevan nutturatädin, kun pitää olla aina sanomassa kaikesta. Mutta sitten tulee sellanen olo, että ei helkati - ei voi mennä niin että mä saan miettiä kun tuli paha mieli - typerästäkin typerämmästä heitosta!

   Oma ristiretkeni olkoot siis asioista huomauttaminen asiallisesti, kertoen että nyt sattu, ymmärrätkö!

   Meillä muuten kans tehdään "ihan sikana"!

   kiitos <3 Ja anteeks.
   Terveisin ääriärsyttävä asennekasvattaja :D

   Poista
  2. Asiaa tämä on. Jos asian puhumune ärsyttää... sille ei kai voi mitään :oD Kiitos itsellesi!

   Poista
 3. Haudii, "sairaan" paljon terkkuja täältäkin...

  Tiedän noista sammakoista, jotka satuttavat suunnattomasti, kun ne napsahtaa omaan nilkkaan, tulevat liika lähelle.
  Toisaalta itsekin niitä olen laukonut, yhä pulpahtelee, vaikka luulisi tässä savotassa jo jotain oppineen... Mutta kun ei, nääs nuo hartiat ovat suuta kapeammat.
  Yhä huutelen "terve", syöpäosastolla jossa ei olla terveitä.
  Sanon "kauhea kupla ohtasa", aivokasvainpotilaan vanhemmille.
  "Oma nilikka", kuinka itsekästä sanoa amputoidulle, jolla ei ole sitä omaa nilkkaa.
  "Revin hiuksetkin päästä", kun vastassa on kalju hiustenlähdön myötä tai kas kummaa syöpähoitojen myötä.
  Joku päivä näistä pahoittaa mielensä todella rankasti, joku toinen päivä voi ottaa taas "löysin rantein", nauraa päälle letkautukselle.
  Lapset huutaa harva se päivä "idiootti", välillä laulan itsekin idiooteista (Erin), joku toinen päivä taas tunnen olevani juuri sellainen ja mikä kauheinta lapset sen ääneen sanovat.
  Aikoinaan opettajamme koulutti meitä haukkumalla "aivottomiksi imbesilleiksi". Kuulosti todella ala-arvoiselta ja loukkaavalta, joskin monilahjakuudelta. Paljon ainultaatuista samassa paketissa; aivottomuus, imbismi ja silli;)

  Kuuloillaan puolin ja toisin!

  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se. Kieli keskellä suuta saa koko aika olla, jos haluaa ettei suusta minkäänlaista sammakkoa pääse. Pitää osata sanoa oikein lapsettomalle, keskenmenon saaneelle, syöpälapsen vanhemmalle, keskosen vanhemmalle yms yms yms.

   En tarkoita, että tuo vammaiseksi haukkuminen tai jonkin epäonnistuneen asian vertaaminen vammaiseen on minusta hyväksyttävää. Kyllä se minullakin pistää korvaan vammaisen lapsen äitinä. Mutta ehkä on hyvä myös muistaa, että suurin osa ei sillä kuitenkaan tarkoita mitään pahaa. Se on fraasi, typerä sellainen, tarkoittamatta mitään enempää. Asiasta toki voi ja pitää huomauttaa, ettei ollut korrektia. Muttei ehkä kannata vetää hernepeltoa nenäänsä.

   Poista
  2. Tiina - Avot!
   Sitä ehtii päästää ne kaikki elukat suustaan, ennenkuin huomaakaan. Hupsista. Näkyillään!
   ps. Ja silleille terkut :D

   Äiti - Niinpä! Totta turraat, aina sitä ehtii laskemaan. Mun äkämystys tuli itseasiassa tosissaan aikuisen ihmisen suusta karanneesta sammakosta. En kerennyt vetäsemään koko kasvimaata nenään - vasta jälkikäteen keräsin hatutusta ihan puhtaasta ajattelemattomuudesta. Toiset sanat kolisee, aina välillä. Ja välillä sitä "sietää" melkein mitä vaan!

   Poista
 4. Itse kehitysvammaisen isosiskon pikkusiskona olen jo vuosikausia (31 vuotta) pahoittanut mieleni tuosta vammainen-sanan käytöstä haukkumasanana. Ihan pienenä natiaisena suutuin asiasta kovaäänisesti, teini-iässä se sattui hiljaa ja syvälle ja nyt vanhempana en aina asiasta huomauta muuta kuin kaikkein läheisimmille ystävilleni. Jopa ne, jotka tietävät asian olevan minulle suuri juttu viljelevät vammaista haukkumasanana huolettomasti. Mutta siis pidetään yhtä ja ollaan nipoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli mieleen, että minulla oli intissä aikoinaan joukkuetoverina urheilijapoika, pitkä ja harteikas ja sellainen jonka ei ajattelisi suuttuvan helposti. Eräs (minunkin mielestäni todella idiootti) alikessu sitten p-kaudella huuteli tupiin kaikkea typerää, kun ei osattu mukamas olla tarpeeksi asennossa ja tarpeeksi jämptejä. Tuo alikessu sitten huusi tuon urheilijapojan huoneeseen että "täällä näytetään ihan cp-vammaisilta ja liikkuminen ulkonakin on sen näköistä". Tietämättä sen enempää tuon kenenkään taustoja tuolloin. Urheilijapoika suuttui ja tinttas alikersanttia turpaan, että tuollaista sanaa ei käytetä tuossa tarkoituksessa.

   Pojan sisko oli cp-vammainen.

   Ei käyttänyt alikessu enää sitä sanaa ainakaan intissä viimeisen puolen vuoden aikana.

   Poista
  2. Jenni - Varsin ymmärrettävää, kaikinpuolin. Tämä taitaa olla asia, josta on asiallista olla nipo!

   Poikkeama - sälli tais saada aika tiukan opetuksen aiheesta. Ohhoh!

   Poista
 5. Ai hitsi, saanks tulla pahoittamaan mielini hanuristina? Siskonikin sen jo sanoi:"Haitarimusiikki- musiikkia suoraan hanurista", olisi pitänyt tajuta :) No ei oikeesti, en pahoittanut mieltäni vaan tulin komppaamaan, että kyllä! Itse ojennan kyseisen sanan käyttäjiä suoraan ja en käsitä miten aikuiset ihmiset saattavat kyseistä sanaa käyttää. Tiukka linja vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiluttele hanuria ja näppäillään, vai mitenkös se mahtoi olla :D
   Aikuisten ihmisten kohdalla nämä vähemmistöryhmiin sijoittuvat lentävät heitot tuntuu niin typeriltä. Todella torvea! Mä muistan myös ajan, jolloin haukkumasan oli että sä oot Mansesta :D Tamperelais-parat - mistäköhän sekin juonti juurensa?

   Poista
  2. Pää sekaisin kuin Haminan kaupunki ei ole haminalaisten mielestä hauska sanonta...

   Poista
  3. Sitä Esteriparkaa en kyllä edes kestä ajatella :)

   Poista
  4. Esterin persiistä on vaihtoehtoja;
   a)Esteri oli höyrylaiva jolla ratatas peräosassa; näiollen suihkiaruiski vettä.
   b) Esteri on vaha vesipumppumalli, jota käytettiin paloasemilla.
   c) Esteri on iso ja vanha pesukonemalli, jonka takaata poistuu vesi.
   d)Kemiassa kun tehdään hajuvesiä niin aineita sekoittaessa syntyy kahta ainetta (haluttu aine ja sivutuote) jotka ovat eri esterit (joita siis käytetään hajuvesien valmistuksessa) ja vettä.

   Ja tietenkin se vaihtoehto, että ollut mummo jonka nimi oli Esteri, joka kärsi vesiripulista :D

   Poista
 6. Kaikkia fraaseja ei tule edes ajatelleeksi ikävinä. Mutta "tosi urpoo" ei kuulosta kivalta, jos etunimi sattuu olemaan Urpo. Myöskin sukunimestä Moilanen saa kärsiä ivailujen merkeissä. Tuo vammainen-sanan käyttö on kyllä aika pohjanoteeraus, sitä kun yleensä käytetään fraaseissa nimenomaan negatiiviseen sävyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ihan Simonakin tupataan touhuta! Simoparat!

   Poista
  2. Vielä pakko kommentoida :D Lapsuuden kodin naapurissa asui Erkki - ja usein tuli ja tulee edelleen käytettyä "tätä ei kyllä ymmärrä Erkkikään". Tosin tuonhan vois ajatella positiiviseksi lausahdukseksi. :D (Ja juu, tätä se tenttiin lukeminen teettää... sitä tekee kaikkea muuta jotta ei tarttis lukea.)

   Poista
 7. Tämä kyseinen lausahdus pääsi minun poikieni isosiskolta tänä aamuna, että hanskat on ihan...häneltä sen sanan haluan viimeiseksi kuulla! :( Muutenkaan ei käytetä pojista sanaa vammainen.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa niin tyhmältä, että itsekin pahoitan mieleni sun puolesta. Itselläni on autistinen isoveli ja siltikin joskus nuorempana tuli sitä viljeltyä, ehkä se oli jotenkin niin cool sanonta. Enää en kyllä moneen vuoteen ole noin sanonut, ymmärrys kun on lisääntynyt.

  Toivoisin muuten että käsittelisitte äidin kanssa sitä "kunhan on terve" sanontaa erikoisessa äitimyytissä.
  Yksi päivä sitten telkkarissa kuulin neljän lapsen isän sanovan että pääasia on että he ovat terveitä. Ajattelin silloin sinua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaiheita vaiheen perään, niin sitä omassa suussa ne sanomiset muodostuu...

   Pistetään ajatus korvan taakse! Sellainen hyhmä on että ollaan tuota pyöritelty jossain vaiheessa, mutta paljon on enemmän ajatuksia tullut matkaan. Se on niin suhtellinen se lause, kunhan on terve. Kukaan meistä ei taida terve olla täysin jos haetaan joku diagnoosi. Ja kun vielä mielestäni taavianen on Terve - hällä ei ole sairauksia sen ekstrakromosomin päälle. Vaikeita asioita <3 Sen vuoksi toteankin, että kunhan on hyvinvoiva - koska se on liukuva käsite. Kiitos ajatuksista!

   Poista
 9. Tuli vielä isäni sammakot mieleen...
  Aikoinaan meillä oli kirkkoherra Pyy, hänelle isä laukaisi "selevä pyy", eli asia on selvä.
  Ropposen pariskunta oli astumassa isän auton kyytiin. Siihen iskä, "ajellaan sitten meidän ropposella..."
  Ukkokulta on minua joskus lahanaksi sanonut, siis otanko sen kehuna vai haukkuna.
  Lahna, sehän on kaunis leveäkylkinen kala. "Mätisäkki", onko se sitten löysä laiska emäntä vai hedelmällinen puoliso.
  Itse tosin toissa aamuna ajattelin mieheni olevan kuin laama. Ärsytti toisen rauhallisuus, reagointinopeus ja suljetut korvat, kun itse suhasin niskavillat hiessä ja kellon kanssa kilpaa. Toisaalta laamathan ovat veikeitä ja ihania, sellaisia lutusen pehmoisia. Kuinka siis itseänikin tulkitsisin.
  Tänään tunnen olevani kireälle viritetty jousi, joka visertää. Onko mielikuva sitten positiivinen vai negatiivinen. Se vähän vaihtelee...

  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hihiii!!!

   Meillä on mies joka on lammas tai vaihtoehtoisesti omaa lehmän hermot. Laama olisi hyvä välimuoto? Isäni nimittää minua aina mohikaaniksi. Sovitaan sitten niin (istuva härkä, takapuoli märkä?)

   Jouselle tsemppiä, se voi ampua hyviä ideoita?
   Aurinkoa eloon!

   Poista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...