perjantaina, marraskuuta 11, 2011

Pottajuttuja

Taaviainen oli melkein päiväkuiva kotioloissa, ennenkun Pulla-veikka syntyi. Toivotonta oli kuitenkin se, että hän kertoisi koska on tarve päästä asiolle. Kunnon taaperon tapaan tultiin kantelemaan äidille, kun housuissa oli jo yllätys. Säännöllisin pottarutiinein kuitenkin saatiin saalis lähes aina oikeaan osoitteeseen.

Pullan synnyttyä homma heitti häränpyllyä. Jässikkä ihan tahallaan jäi yhtäkkiä paikoilleen ja ryhtyi toimittamaan. Vaippaan, joka ainut kerta. Pottasaaliita ei saatu viikkokausiin. Viittomaopettajan kanssa pohdittiin, miten saataisiin jässikkä kertomaan, että nyt ois asiaa potalle.

tuumasta ryhdyttiin toimeen. Ensin on tavoitteena saada saaliit taas oikeaan osoitteeseen. Se onnistuu tarrojen avulla! Aina, kun potassa on tuotosta, saa taaviainen liimata potan kylkeen tarran. Potta itsessään sulostuttaa olohuoneen sisustusta (tuolla niin väliä, olohuone on muutenkin kuin leikkikoulu pikkuautoineen ja pehmoleluineen!)  ja nyt kun se alkaa olla koristeltu yltäpäältä dinosaurustarroilla, yritetään keksiä miten äijä kertoisi tarpeensa.

Toistaiseksi kertomisosuuteen ei ole tullut tulosta. Mutta pottaan tulee. Ehkä hiljalleen isoveikan rooli alkaisi puremaan, kun Pullan vaipoista aina kerrotaan että vauvat tekee vaippaan. Isot pojat pottaan.

Vaikka Taaviaisella ei ole painoa kuin sen 10kg ja rapiat, niin silti tuon kokoisen vesselin hanurinputsaus on hauiksia haastava homma. Kun kylpyammeeseen tuota ei voi laittaa suihkupesuille, koska silloin tulee niin infernaalinen "MÄHALUANKYLPEMÄÄNYTHETI" - raivari, niin riiputetaan toista sitten pesualtaan reunalla.

Tässä päivän torttu.
Ideat sille, millä Taaviainen kertoisi pönttökaipuustaan, otetaan riemulla vastaan!


8 kommenttia:

 1. Hmmm... Erityislasten kuivaksiopettaminen on ollut mun epävirallinen erikoisalani töissä. Vaikea tietenkin näin tuntematta keksiä mitään loistokeinoa. Ainoa mitä tulee mieleen on, että joillekin itse asian kertominen jostain syystä on hankalaa. Sillon vois kokeilla saisko pojan kertomaan, et nyt ois aika hommata taas yks tarra tms.
  Jään miettimään asiaa ja kerron heti, jos jotain keksin.

  VastaaPoista
 2. Meillä esikoinen ei ole enää yli kolmeen vuoteen käyttänyt vaippaa, mutta ei hän silti kerro, että pitäisi käydä vessassa. Niinpä hänet on vessaan saatettu riittävän säännöllisesti. Hän on kyllä aina osannut tehdä erittäin selväksi, jos ei tosiaankaan ole tarve. Mikään "kyllä se menee, kun on pakko" -taktiikka ei toiminut. Sitä ei tosiaankaan menty, vaan lopulta tuli housuun.

  Vasta nyt eskarissa asiasta tuli hetkeksi oikea ongelma, koska eskarissa vessassakäynti on vapaaehtoista. Esikoinen päätti, että hän ei käy sitten ollenkaan, kun kerran ei ole pakko ja teki parit pissat housuun (onneksi vasta kotona). Esikoinen ja eskariopettaja sopivat sitten, että kerran eskaripäivän aikana pitää vessassa käydä, mutta lapsi saa päättää itse milloin käy.

  Nyt on jo jonkun kerran nähty sekin ihme, että esikoinen on mennyt oma-aloitteisesti vessaan.

  VastaaPoista
 3. Mulla ei ole mitään ideoita tuohon kuivaksi oppimiseen, meillä ei ole vielä ihan ajankohtaista.

  Mä mietin sitä, että on se jännää, että täällä Sveitsissä (missä siis asun), ei varmaan kukaan pese lapsensa pyllyä pesualtaassa, vaan pyllyn pyyhkimiseen käytetään niitä vauvan kosteuspyyhkeitä (jota löysin kesälomalla myös Prismasta). Eihän ne halpoja ole ja tuottavat enemmän jätettä, mutta helpottavat kyllä mielestäni vaipanvaihtoa huomattavasti! Mä varmaan saisin hepulin ja lihakrampin, jos joutuisin meidän 10kg tytön pyllyä lavuaarissa pesemään...

  Kiva blogi sulla! Paljon energiaa ja jaksamista toivottaen,

  Mintze

  VastaaPoista
 4. Wannabemama - vinkkejä ootellessa :)
  Kiitos!

  Riitta - tää on niin tätä, aina ei mene ko oppikirjoissa eikä nää skidit oo lukenut samoja kasvatuskirjoja kuin me :D Ainoo, että ensimmäistäkään opusta en ole tainnut tavata. siksikös tää niin vaikeaa onkin!

  Mintze- näinhän se on, me kyllä käytetään niitä kosteuspyyhkeitä potalla käydessä, mutta täystortullisen tultua vesi on ainoa lääke. suomenmaalla tuntuu nimittäin että ne arsevipet on rikos lapsen persusta vastaan :)

  VastaaPoista
 5. Meidän poika oli ollut yli puoli vuotta päiväkuiva kun vauva syntyi. Vauvan synnyttyä pissat olivat housuissa lähes poikkeuksetta ja tätä vaihetta kesti varmaan sellaiset 3 kuukautta. Nykyäänkin tahtoo pissa helposti lurahtaa housuun jos on jotain mielenkiintoisempaa tekemistä :)

  Juu ja tuttua hommaa tuo potta olohuoneessa, meillä oli silloin joskus kolme pottaa olohuoneessa, leikkihuoneessa ja vessassa :D

  VastaaPoista
 6. Jee, hyvä taaviainen, päiväkuiva heppu! Meillä vielä tuollaista odotellaan :D (vaikka se vuosi sitten oli hyvällä mallila, enää ei todellakaan ole)

  VastaaPoista
 7. Pyllyn pesun suoritan itse nykyään aina pytyllä ja bide-suihkulla! tyttö vajaa 2 siis nyt ja pottailu vallan alkutekijöissä. Kunhan 2 vee tulee täyteen alkaa meilläkin tarralahjonta.

  Mutta siis paljon helpompaa pytyllä niin että nojailee omiin jalkoihini ja käsisuihkulla pesee pyllyä. Oppi tosi nopeesti myös istumaan itse siinä tukematta sen pikkuhetken kun pyyhettä ottaa. Ja pytty löytynee joka kyläpaikasta ja nykymaailmassa bidesuihkukin vakiotavaraa.

  VastaaPoista
 8. Meillä 2v4kk poika ja vaipoissa, pylly pestään iloisesti lavuaarissa jalat ulkopuolella roikotellen. Neuvolan täti sanoi, että pottailuun ei ole syytä painostaa, sitten kun lapsi itse ilmoittaa olevansa siihen valmis. Satunnaisesti kyselen, josko menisi potalle "keksipalkalla"; mutustelee naksua tms. potalla istuen. Jos vastaus on ehdoton ei, sitten se on ei (monissa muissa asioissa olen hyvinkin tiukka, lapsi ei siis tosiaan saa tehdä kaikkia päätöksiä). Harvemmin, lähes koskaan mitään saadaan saaliiksi vielä.

  Hiekkalaatikkotutkimusteni mukaan pojilla kuivaksi oppiminen kestää tyttöjä pidempään. En tunne huonoa omaa tuntoa, saati kiirettä asian suhteen - kerta ei vielä kahden pyllyn peseminen ahdista (pikkusisko 9kk). Hmm, neuvoni: ota rennosti, kaikki aikanaan :)

  Tsemppiä bloggailuun, kiva kun kirjoitat ja kirjoita niin pitkään kun hyvältä tuntuu :) Kävin jostain toisesta blogista lukemassa jotain älyttömiä juttuja, joihin olit kommentoinut järkevästi. Mamat kaikenlaiset, kumpa osaisimme vetää yhtä köyttä!

  Iloa talveen toivottaa iltalukija äitiyslandiasta

  VastaaPoista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...