torstaina, heinäkuuta 15, 2010

Ystävä sä äitien...

Äitiydestä ei tulisi ei-niin-kauniisti sanottuna hevonpaskaakaan, ilman ystäviä. Eräs ystävä on tässä erkkataipaleella ollut kultaakin kalliimpi. Tyyppi, jolle voi soittaa että mä luovutan, meidän kakara ei koskaan ikinä opi istumaan ilman tukea. Juuri se tyyppi, jolle viikon päästä kiljuu puhelimessa ''Nytseistuuihanite'' - joka kiljuu yhtälailla luurin toisessa päässä. Ja toteaa usein, ''mitämäsanoin'' - ihan samaan tapaan kuin sanon hällekin.

Tärkeää on löytää ystävä, joka ei vertaile. Vertailua on nimittäin monen laista, kateellista, etsivää, pohtivaa ja arvostelevaa (sekä kaikki sen välimaastot). Tarpeen on ihminen joka ei ekana tenttaa mitä teidän jässikkä osas siinä ja siinä iässä ja perään kuittaa, kuinka heillä osataan enemmän. Ystävä, jolle jokainen ilo tulee oikeasti sydämestä ja lapsen taidoista voi keskustella ilman kilpailun ilmapiiriä. samalle  ystävälle tulee tunnustettua ne hetket, kun tuntee olevansa jotakuinkin se paskin tapaus koko äitihistoriassa - ja toinen tunnustaa saman. Noh, sittenpähän meitä on kaksi.

Erityisyys tuo matkassaan kommervenkkejä, jonka vain vertainen tajuaa ''ihan täysin'' -  (vaikka täytyy tässä ylistää ystäväpiirin ihania erityisen ihania ''tavisäitejäkin'' jotka Ihan Oikeasti Hiffaa! Te tiiätte kyllä keitä olette ♥ )

 Itkeminen siitä, että ei jaksa juuri nyt näitä kaikkia terapioita, poleja, verikokeita, sairaalareissuja, papereita, naapurin Klaaraa tai isovarpaan kynttä, auttaa. Jos jakaa ne kaikki pelot toisen samanmoisen kanssa, saa paljon ja yhtälailla antaa.

Erityisyyden myötä on mun elämään tullut niin uskomattomia tapauksia, ettei ole tosikaan! Yhden uskomattoman kanssa naurettiin tänään kippurassa pieruhuumorille ihan totaalisesti - seuraavassa hetkessä analysoitiin kakaroiden käyttämää ''vammainen'' haukkumasanaa. Nämä pohdinnat, naurut, kertomukset, ihmetykset ja muut tohellukset on juuri niitä, joiden perusteella voin sanoa että erityisyys on tuonut meille niin, niin, niin paljon enemmän, kun se ikinä voisikaan viedä. 

Epätoivo muuttuu siedettäväksi kun sen jakaa sellaisen kanssa, kuka on vellonut vastaavissa tunteissa ja tajuaa, mitä todella toisessa päässä tarkoitetaan. Meidän perheen murheet on ollut viime vuosina niin eeppistä laatua, että tuntuu kun toiset ei vaan pystyisi käsittämään. Yhdelle omat murheet ovat niin kaatavia, mutta kun itse katsoo palettia ihan elämän ja kuoleman lasien läpi, tippuu monta pinnaa. Tällä tarkoitan lähinnä sitä, että tuntuu hiton pahalle kuunnella kun joku tilittää suoraan minulle henkilökohtaisista asioistaan jotka mun lasien läpi katsottuna on lähinnä pipanoita avomeressä - enkä mä voi sanoa että pää kiinni nyt ja perspektiivi hallintaan. Eli marmattajiahan löytyy kaikkialla. En suinkaan tarkoita, etteikö valittaa saa - tottakai saa, koska kärsimys on aina subjektiivista ja paskan määrä maailmassa on vakio. Ehkä tärkeintä on näiden osapuolien kohtaamisessa todella kuunnella ja tulla kuulluksi - eikä nopeasti aloita kertomaan omaa kriisiään.

Mutta kaneettina. Tämän erityisen ystävän läsnäollessa koen tulevani kuulluksi, ymmärretyksi sekä koen, että kuulen ja ymmärrän mitä sieltä päästä kerrotaan. Vaikka sitten kun puhutaan tissiliiveissä olevista terveyssiteistä (ihan huippuja pahimman suihkutissihaasteen ja rintaleikkauksen jälkeen!) tai eri suklaalaatujen ominaisuuksista.  Tai kun pelätään tulevaisuutta, nautitaan kehityksestä ja odotetaan seuraavaa kelan päätöstä.

Joten kuulesie akkanen, kun tämän luet. Tiiät kyllä kuka oot - ja pierukirja kunniaan!

Alesta muuten löyty ihan mahtavia juttua! Minille upeet saappaat, Reiman kuratumput ja syksypipo sekä pari kirjaa, jossa on ääninappulat. Huippu juttu.

1 kommentti:

  1. Ihanaa, että on joku jolle marmattaa. Vertainen, myötäeläjä, samassa tilanteessa oleva ehkä, tukija, naurunappula tai voimanappula...

    Kaikkein parasta on kun voi heittää herjaa kipeistäkin asioista ilman, että toinen loukkaantuu siitä ;)

    VastaaPoista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...