tiistaina, kesäkuuta 01, 2010

Väsymyksen anatomiaa...

Väsymys. Läsnä jokaikisessä lapsiperheessä, läpi maailman. Väsymystä aiheuttaa monella eri taholla moni eri asia. Arki, kiireet, stressit, yöheräilyt, pohjaanpalaneet kaurapuurot, likapyykit ja tuhannen lista kaikenlaista.


Väsymyksen parhaana kaverina on syyllisyys. En taaskaan jaksanut, en pystynyt, en viitsinyt. Olin huono äiti, paska puoliso, vittumainen kaveri. En taaskaan jaksanut olla kiitollinen siitä kaikesta, olla tyytyväinen, olla levollinen kaaoksen keskellä. Jäi taas käytöstavat aivojen kanssa hattuhyllylle.

Itselleen on vaikea antaa anteeksi olla väsynyt. Kun pitäis olla kiitollinen, että on tämä lapsi. Ja kiitollinen pitää olla että hän on terve. Aina pitäis jaksaa kiittää ja kumartaa. Kun on taustalla kaikenlaista, ei kehtaa valittaa julkisesti. Kun sillon mun väsymys niputetaan samaan kasaan sen kanssa, että meillä on Napulla kehitysvamma. Hevonkakkaa - olkoot kuinka vaan tavis, epätavis, semitavis, puolierkka, täyserkka tai kehari, on vanhemmat taatusti väsyjä jossain vaiheessa. Väitänkin röyhkeästi, että vaikka meidän nassikka ois kromosomeiltaan oppikirjaversio, olisin silti naatti.

Taustalla painaa edelleenkin keskosarki. Keskospelot, keskoshistoria, keskosravinto- se kaikki. Minin paino kun ei meinaa vieläkään ahkerasta ruokinnasta huolimatta nousta, ei millään. Neuvolakeikka on viikon päästä, katsotaan mitä täpsä sanoo. Melkeinpä toivoisin jo lähetettä ravintoterapeutille, ihan sen vuoksi että sais kuulla meneekö nää sapuska-asiat päin honkia vai ollaanko oikeilla jäljillä. Uusin lisä ravintoon on smetana (greit, pentu syö kuin Kuningas) jota nakkasin päivällä pari teelusikallista mössön sekaan. 100g smetanaa on nimittäin 360 kaloria, eli jos yhden purkin viikossa sapuskoi, saa boostia pöperöön. Pinjansiemeniä ryhdyn nyt sitten kans sillontällön murskaamaan ja laittamaan ruokaan, että sais niitä hyviä rasvoja mukaan. Banaani ja avokado kun on Minin mielestä YÖK. Vanhemmilla ei valitettavasti tuota hoikkuusongelmaa ole päässyt muodostumaan...
ps. Mini oli päässyt poseeraamaan cp-terapiayhdistyksen lehteen, kollega toimii siellä aktiivina. Tänään oltiin myös lehtikuvauksissa koko kööri! Eli hihkukaa, jos meitä bongailette!
9 kommenttia:

 1. Ihana kuva! Mulla on sulle jotain mun blogissa; kunhan vähän selailet niitä postauksia alaspäin, niin huomaat. :)

  Ja yhdyin niin noihin perheäidin väsymystuntemuksiin! Plaah. Tsemppiä.

  VastaaPoista
 2. juu. kyllä meidän tavisperheessä väsyttää myös. Ehkä teillä huolenaiheita on enemmän, vaikka eipä se vertailu mihinkään auta. :/ Väsy on väsy vaikka huolenaiheet on eri.

  On se nyt kumma kun ei Minin paino nouse... siis onko smetana noin paha?! Danm. se on ihan mun superherkkua esim. tortillojen välissä tai borshkeitossa. :d

  Jaksuhaleja Lintulaaksosta!

  VastaaPoista
 3. Eksyin tänne ekaa kertaa... Kyllä sitä väsyä täältäkin löytyy aina välillä, meillä kyllä kiltti tavisvauva,mutta silti... Ja hommat kasaantuu, vaikka kokoajan jotain tekeekin ja siitä se stressi... Kun aina on vaatimassa itseltään liikoja. Koskaan tai ainakin harvoin saavuttaa ne itselle asettamansa tavoitteet. Kun osaisi joskus vain olla...
  Meillä oli tyttö kanssa pikkuinen kun syntyi kolme viikkoa etuajassa (ei tietystikään niin pieni kuin keskoset), mutta silti huoletti tuo kasvu ja painonnnousu. Hyvin lähti kuitenkin menemään ja nykyisin kasvaa keskikäyrällä. Hyvä niin, kun äidille maistuu ruoka vähän liiankin hyvin. Tsemppiä ja hyvää ruokahalua teille!

  VastaaPoista
 4. Pikkiriikkinen- kiitos!
  Jakyltäätästä :)

  Elina- eipä ne meidän huolet juur ''tavisperheistä'' muuksi muutu, eli ihan samoja sotkotuksia - siitä se väsymys sitten tuleekin. Ne kaikki ''ekstrat'' on jo niin arkea, ettei ne jaksa juuri väsyttää. Ainoo mikä on, on nää syömishässäkät!

  Heidi- tervetuloa ja tervetuloa toistekin! Ei se erityisyyttä katso, onko rätti tai ei, arki se syö naista urakalla jokatapauksessa. Yhtä syö toinen, toista toinen, yhtälailla väsyjä ollaan :) Meillä natiainen oli alta 1500g pikkukeskonen ja paino nous aika kivasti normikäyrälle ekan vuoden aikana - alakäyrälle, mutta käyrälle :) Nyt sitten ei meinaa millään noi kilot tarttua, kun Mini paahtaa niin kamalaa tahtia :) ONssehyvä että ees joku perheestä urheilee! Aurinkoa kesään ja tuu pyörähtään toistekin!

  VastaaPoista
 5. Hellitä paineista,nakkele ne kuusikkoon, on helpompi olla. Kyllä Mini on ihan sopusuhtaisen näköinen, terveenoloinen mukelo. Tiedän monia joiden muksut oli tosi ronkeleita syömään ja niin pieniä määriä että meikää hirvitti. Vaan käyristä huolimatta ovatten ihan aikuisia ja elopainojakin on tullut varmaan enemmän kuin olisivat halunneet. Ne on noi käyrät vähän semmonen hirvitys, jolla pidetään asiakkaat herran pelossa ja järjestyksessä. Meiän likasta oltiin sitä mieltä, että kaasvoi liikaa, kun meni käyriltä sallitulta alueelta ulos että paukahti. Vaan kyllähän sä nyt oot sen nähny ettei se mikään mastodontti kuiteskaan ole nyt. Että se niitten käyristä.
  Kyllä olenkin oikeesti ihan kateellinen Minille, joka voi napsia mitä haluaa. Miten ihanteellinen tilanne. Meikä syö herneen ja on heti sen näkönen , että tuli syötyä viis. Jenkkakahvat pyörii kivasti vyötäröllä. :(
  Onkohan se muuten tämän suoritusyhteiskunnan syy toi väsymys? Olen etsimällä etsinyt sitä kadonnutta energiaa ja siitä syystä olen entistäkin väsympi. Tiedä sitten onko toi väsy-syyllisyys-syndrooma meille naisille jotenkin sisäsyntyinen tauti. Meidän pitäis jaksaa ihan loputtomiin ja hymyssä suin valittamatta. En suostu ! Saa olla väsy/kiukkunen/haluton yms ihan siinä missä miehetkin.
  Kiva kuva taas Ministä.Suloinen poju kerrassaan.
  Raakaa puuhaa pistää muuten tuommonen herkkukuva ja ohje. Jenkkakahvat huutelee taas hallelujaa, kun on pakko totakin herkkua maistaa :)

  VastaaPoista
 6. Olen pitkälti sitä mieltä, että neuvolat on unohtaneet miksi niitä painoja ja käyriä seuraillaan. Ei siksi, että alettaisiin syyllistämään odottavia tai pienten lasten äitejä - vaan siksi, että jos tapahtuu selkeitä tai peräti rajuja muutoksia suuntaan taikka toiseen, asia pitää tutkia ja selvittää! Siis jos on tyytyväinen ja liikkuvainen lapsi, ei lapsen tarvitse painaa jotain tiettyä kilomäärää.

  Ja sitten taidetaan vielä unohtaa sekin asia, että Miniä ei voida runnoa mihinkään keskivertokäppyrään. Ensinnäkin Mini on pikkukeskonen ja toisekseen hänellä on Downin syndrooma ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä kilpirauhaslääkitys. Korjaa, jos olen väärässä, mutta kilpirauhasarvoja pitää jokatapauksessa ehdottomasti seurata, niin todennäköistä mielestäni tuo kilpirauhasen toimintahäiriö ja lähinnä vajaatoiminta kuitenkin on. Ja kilpirauhanenhan säätelee mm. aineenvaihduntaa ;)

  VastaaPoista
 7. Tee; Minin kilppariarvoja seurataan vuosittain ja ne on olleet ihan kuosissa, elikkäs lääkitystä ei tarvita. Usein noi kilpparivaivat possahtaa esiin vasta siinä kouluiän korvilla. Eikä niitä kilpparivaivoja itseasiassa ihan hirveesti ole, toki on yleisempää kuin tavisväestössä vaivan esiintyvyys! Meinaan neuvolasta kysästä varmuudeks ravintolabroja, mutta en usko niissä olevan mitään. Ukkelin kaikki ruumiintoiminnot nimittäin on kuosissa, iho kunnossa, kakka tavallista, kehitys ja kasvu etenee!

  VastaaPoista
 8. Moi, älä ota liikaa stressiä tuosta syömisestä, Inkan kohdalla olen lopettanut tuputtamisen, syö sen minkä syö, tosin yritän kyllä kans antaa ylimääräisiä rasvoja, kuten esim. saa punaista maitoa ja ruuan joukossa vähän lisärasvoja.
  Ihailen kyllä, että jaksat miettiä että kaikki menisi oikeaoppisesti, hyvä. Muistan kun meen jo 14 vuotias olisi syönyt pienenä vaan perunavoiseosta tai parsakaalisosetta ja nyt jo 12 vuotias, sitä pitää muistuttaa aina, että söis aamupalan ja iltapalan, ei sillä oo koskaan nälkä. Tsemppiä vaan !

  VastaaPoista
 9. Hyvä puoli tuossa hoikkuudessa on, että ei ainakaan tarvitse käyttää kevyttuotteita ;) Voi antaa aitoa tavaraa ja vähemmän lisäaineita, kuten just voita, kermaa, sokeria ja rasvasta maitoa :)

  VastaaPoista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...