perjantaina, kesäkuuta 25, 2010

Näyttää vammaiselta.

Olin eilen kampaajalla, mitä ihanaa luksusta. Väri oli laitettu, raidat hoidettu ja tukkaa leikkailtiin. Kampaajan kanssa puhuttiin hiusväreistä. Kampaaja totesi;

''Mulla on luonnostaan vaalea tukka, mutta värjään sen aina tummaks. Kun se vaalee näyttää mulla ihan vammaselta''

Olin hiljaa. Hyvin hiljaa. Mietin, että mitä mä sanon. Päädyin olemaan hiljaa. Ihan oman tukkani vuoksi; jos kampaaja ois hermostunut, ois mulla voinut olla jenkkisiili. Jäin miettimään, että miltä vammaiselta kampaaja mahtaa tuolloin näyttää? Kenties vaalea tukka tekee hänestä liikuntavammaisen näköisen, vai peräti kehitysvammaisen? Onko vaalea tukka kuitenkin merkki näkö- tai kuulovammasta? 

Mutta. Tästä päästään siihen ajatukseen; mitenniin näyttää vammaiselta? Mitä sitten? Tää tyyppi päästi sen heittonsa ihan ajattelematta, että voi sillä loukata. Mulla on vammainen lapsi, näyttääkö hän ihan vammaiselta, koska hällä on vaalea tukka? Eikös vammaiseksi haukkuminen ole oh sou 80's- nykyään ihan avoimesti haukutaan homoksi tai huoraksi (ah näitä nuorison haukkumasanoja - en todella hyväksy mitään näistä!) Missään  tapauksessa ei kyseisen ilmaisun ääneenpäästäjä osaa edes ajatella, että sanojen takana on jotain enemmän. 

sen vuoksi käytänkin itse luovia haukkumasanoja, kuten älykääpä, latvakakkonen, pitkän yön painajainen, vatiaivo ja lampaantissi. Kenties käävät, latvat, painajaiset ja lampaat voivat näistä loukkaantua. Niin ja harakat, koska usein saatan nimittää erittäin suttuista ihmistä harakanpesäksi. 


ps. Ylösnousukilpailu on loppusuoralla; ensimmäiset kaatumiseen päätyneet omatoimiset seisomaannousuyritykset on tehty. Ratkeaminen saattaa olla käsillä juhannusviikonlopun ainaka!!! Jännäksi vetää! 

11 kommenttia:

 1. Mulla tosi moni kaveri käyttää kanssa tuossa yhteydessä "vammainen"-termiä, myös oma aviomies. Itse olen tuon tulkinnut, että "epänormaalilta" tai "tavallisesta poikkeavalta", mitkä olis musta kyllä paljon "sivistyneempiä" sanoja. Tuosta "vammainen"-termistä tulee just mieleen teinix-kieli, mikä ei kyllä sovi kolmekymppisten suuhun :D.

  Eräskin kommentoi, että toi alkaa oleen junttitermi - se oli kyllä osuvasti sanottu :). Ei ole nykypäivää. Mutta taitaa monen muunkin termin kanssa olla, että harva aattelee, että loukkaa, jos ei ole omakohtaista kokemusta. Nimim. musta "läski" on loukkaava, mutta "ylipainoinen" ei, mutta hoikalle ihmiselle noi on todennäköisesti vain ihan sama asia.

  Taitaa mun nousuveikkaus mennä pieleen, jos muistan oikein 15.7. tai olikohan 15.8.

  VastaaPoista
 2. Äitiliini kirjoitti...
  Veikataan että 15.6.
  2. toukokuuta 2010 3.05
  -------

  Noin kerroit! Meni mönkään valitettavasti, mutta jatkoskaboja tulossa :)

  Joo, toi oli hyvin sanottu, että junttitermi. Ne on niitä asioita, joita laskee suustaan ajattelematta. Käyttähään jotkut urpot yhä sitä neekeri-sanaa myös. Ja hyvä vertaus tuo läsi/ylipainoinen termimääritelmä, niinhän tuo taitaa mennä.

  VastaaPoista
 3. ja nykyään sanotaan aina jostain "lievästi" vilkkaasta varhaisteinistä "vitun ADHD" hmmm meillähän on ei niin lievästi duracell teini joka on ADHD;) Minä käytän erittäin paljon itse vastaavassa (hiukset, vaatteet ym ym) että ne on ääliömäiset, mitä se sitten tarkoittaakin :) Hauskaa ja rauhallista juhannusta kaikille!

  VastaaPoista
 4. Kyllä mun mielestä asiakaspalveluammatissa ja työvuorossa oleva vois jättää teiniterminsä vapaa-ajalle.
  Ite oon asiakaspalvelussa tai nyt kotiäitinä, isossa hotelliketjussa nii ois varmaan pitkä keskustelu käyty esimiehen kans tuommosesta kielenkäytöstä. Tosin ei meille pääsis töihin jos ei edes asiakaspalvelun alkeet olis hallussa.
  Luulis, että tänäpäivänä kiinnitettäis entistä enemmän huomiota henkilökunnan asiakaspalvelukoulutukseen..

  VastaaPoista
 5. Tuo kuullostaa mun korvalta siltä, että joku yläasteikäinen vois noin sanoa. Tosi noloa sille, ken sanaa käyttää. Itseäni moinen loukkasi aikoinaan, kun kaverit sitä käyttivät joskus yläasteen aikoihin. Tiesiväthän he, että veljeni on vammainen, mutteivat ehkä hoksanneet ajatella sitä tuossa yhteydessä. Sitten vain päätin, että menköön toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. En jaksanut alkaa kaikkia valistamaan. Onneksi nykyään enää tuota ei niin usein kuule käytettävän.

  VastaaPoista
 6. Nyt täytyy kyllä tunnustaa, että joskus on moinen kamaluus päässyt omastakin suusta ulos livahtamaan ja hitto, että voikin isoa ihmistä hävettää! :( Mun kohdalla ainakin on kyse puhtaasti tietämättömyydestä...kun tuli sitä "neekeriäkin" omassa puheessa käytettyä ennen kun sitä oppi, että se oikeesti jotakuta loukkaa, vaikkei siis mitään pahaa tarkoittanut. Ja sossukoulusta pääsemisen jälkeen oon oppinu jo näpäyttämään miestä ja velipoikia pahimmista sammakoista ja kummasti on omakin kieli puhdistunut. Niin se elämä kasvattaa.

  VastaaPoista
 7. Tuli vain tuosta Maijun kommentista mieleen, että miekin uskon, että kyse on useimmiten tietämättömyydestä tuon tai minkä tahansa vastaavan haukkumanimen yhteydessä. Varmaan me kaikki päästämme niitä sammakoita ja ajattelemattomuuksia suustamme aina silloin tällöin. Rupesin tässä miettimään, että itse toivoisin, että minulle huomautettaisiin, jos jota kuta loukkaisin sanoillani (minulla tuskin koskaan on tarkotuksena ketään loukata). Luulen, että yrittäisin ainakin ottaa opiksi huomautuksessa.

  VastaaPoista
 8. Go mini go!! Mun veikkaus oli/on huominen, joten kovasti harjoittelua ja huomenna seisomaan :)

  VastaaPoista
 9. "Kyllä mun mielestä asiakaspalveluammatissa ja työvuorossa oleva vois jättää teiniterminsä vapaa-ajalle." - Näinpä ja joku aikuinen siellä voisi asiasta huomauttaa. Toivottavasti näin onkin tehty.

  VastaaPoista
 10. Minä olen aina vihannut niitä, jotka käyttävät vammainen sanaa haukkumamerkityksessä ja olen jo yläasteelta asti puuttunut jokaiseen, joka niin sanoo (ainakin sellaisissa tilanteissa, missä asiaan voi vähänkään puuttua.) Voin vain kuvitella miltä tuo siusta tuntui :(
  Tänään taisi olla miun veikkauksen päivä, siis oma syntymäpäiväni, katsotaan, josko nousisi :)

  VastaaPoista
 11. Varmaan tuntui pahalta, vaikka tuskin hän sitä pahalla tarkoitti. Me ihmiset emme vaan aina ajattele sanomisiamme loppuun saakka.

  VastaaPoista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...