maanantaina, kesäkuuta 14, 2010

Makaroniterapiaa!

Meillä oli tänään fyssarin kontrollikäynti. Kuukausi takaperin ei vielä osattu nousta polviseisontaan, se hanskattiin viikko fyten käynnin jälkeen. Nyt sitten ruvettiin miettimään tukea vasten seisomista ja ennenaikkea sitä seisomaannousua.

Minillä onkin nyt sitten ''uusivanha'' ongelma. Eli ei ole missään vaiheessa varannut juurikaan jaloilleen ja jostain syystä ei tykkää laittaa jalkapohjia maahan. Tätä on pyöritelty jo hetken aikaa ajatuksissa ja nyt saatiin vahvistus. Jalkapohjissa on aistiyliherkkyyttä, eli se ei vain tunnun Minin mielestä hyvälle. 

Kyseinen aistiyliherkkyys on tyypillistä keskosille, varsinkin sga-keskosille. Eikä ds-diagnoosia myös sovi unohtaa. Loppupeleissä soon aivan sama, kumpi tuli eka ja mistä mikin johtuu, niinkauan kun saadaan jätkä jaloilleen!

Nyt aloitettiin seuraavan kuukauden projekti. Jalkapohjien karaistaminen. Harjataan vauvaharjalla, hierotaan koipia ja tuetaan istumaan polvet kunnon 90° asteen kulmassa. 

Oman ammattini puitteissa rupesin miettimään, että millä niitä yläraajojen aistiherkkyyksiä hoidetaan. Halvin ja yksinkertaisin keino on laatikko ja makaronia! Pikkumies tykkäsi kovasti potkia makaroneja laatikossa ja Bruno piti jatkuvasti häätää pois. Koiruus nimittäin otti täysiä haukkasuja rooneista... 
6 kommenttia:

 1. Esikoiseni on syntynyt maaliskuussa ja seur. keväänä vintiö olikin etelän rantahietikolla ihan ihmeissään 1,1-vuoden ikäisenä. Hiekka oli ihan uusi elementti, merivesi oli tuttua. Hiekkaan tutustuminen kesti muutaman päivän ja sitten menoks.

  Nyt sitä vois vaikka hiekkaa jnkv ulkoa salakuljettaa jalkapohjien alle, sehän kummasti jalkapohjia kipristää. Voisiko esim. puurohiutaleita kokeilla, vai ovatko liian vähän tuntoaistimusta antavaa?

  VastaaPoista
 2. Että sä olet luova !!! Ei voi kun ihmetellä, että mistäs ollenkaan ammennat sitä, tuntuu että ihan loputtomasti. Hieno keksintö tuo makaronit ja Bruniksen mielestä tosiaan varmaan ihan upee juttu, namskis.
  Muovihelmet, askartelupallot erikokoisina ja tosiaan hiekkaa. Ei soraa vaan ihan hiekkaa. Paksu karvalankamattokin saattaisi tuntua mukavalta jaloissa, jos jollain sattuis olemaan semmonen jos teillä ei oo.
  Ihana kuva noista pienistä jaloista.Noitahan tekis mieli vaan suukottaa eikä makaroonittaa :)

  VastaaPoista
 3. Vinkkejä lisää: paljaat jalat, erituntuisia materiaaleja kodin lattialle, voimakas painelu/hieronta jalkapohjiin, muutkin kuin "makaroonilaatikko" käy, vesi on loistava elementti ja harjaus vedessä, jostain syystä joskus sietää helpommin vedessä... ja jos kysymys on yliherkkyydestä niin voimakas on helpompi sietää kuin hellä kosketus; mutta lasta ei saa runnoa! Hyppyyttely niin että tulee tömistystä ja jalkapohjan taputtamista omilla käsillä, voimakasta saa olla, mutta ei liian...
  Tsemppiä! Verne kuuluu vielä erityisten erityisiin, jolloin tila ei ole stabiili vaan yliherkkyys vaihtelee päivän aikana... hyvinte pärjäätte! Koska tuutte käymään TOI:n toimistolla?

  VastaaPoista
 4. Kiitos sideharsoista :) Miltäs kuivat herneet mahtaisivat tuntua? Materiaalin hintakaan ei varmaan olisi kovin korkea? ja sitten kun vedet lämpeävät,niin se ranta hiekka... Hitsi noita sun ideoita, tapu tapu!! sä olet sitten hyvä.

  VastaaPoista
 5. Tuossapa oiski ollu hyvä idea! Siis tuo makarooni.
  Meillä oli sama ongelma aikaisemmin. (Siis viikolla 30+1 suntynyt BPD:aa, keihkosairautta sairastava poika.) Poika alkoi vasta huhtikuussa, korjattua ikää reilut 9kk ja syntymäikää 12kk harjoitella liikkumista ja konttaamista, mutta oli ft:n mukaan tyypillinen "ilmassa istuja". Luulen, että tukikenkien ja jumppapallon ahkeralla käytöllä hän alkoi kuin alkoikin varaamaan jaloille samoihin aikoihin kun oppi konttaamaan toukokuun alussa. No tosin kehitysviivästymään ja jaksamiseenvaikutti vaikea keuhkosairaus, poika oli lisähapessa kotona tammikuuhun asti ja sairaus alkoi helpottaa sen jälkeen.
  Nyt sitten hän oppi nousemaan seisomaan ja ollaan miehen kans viikko valvottu öitä ja laskettu istulleen nukkuvaa lasta alas.:) Nuku sitten varastoon jos seisomaan oppiminen alkaa olemaan lähellä! ;)

  VastaaPoista
 6. Ja vaikka olen äitiyslomalla niin aina tällaisina hetkinä tulee työ asiat mieleen ja tuo makaroonijuttu sai kaikki muistoni palaamaan mieleeni. Voi kun siitä on jo kauan kun aloitin "urani" erityislasten parissa. Nuo makaroonit ovatkin ihania ja kierremakarooni tuntuu hieman erilaiselta. Piti oikein kaivella aivojen sopukoista mitä kaikkea sitä onkaan itse käyttänyt lasten kanssa jalkapohjien stimulointiin.
  Tällaisia tuli mieleen: (voivat olla tosin tuttuja juttuja, mutta kerron kuitenkin.)
  Perunajauho tuntuu ihanan narskuvalta niin käsiin kuin jalkoihinkin, vuorotelleen jalkoja laitetaan lämpimään/kylmään veteen. puuterihuiskulla sively, mannaryyniä samaan tapaan kun makaroonia. Tässä muutamia.

  Yksi mikä tuli mieleen ja jota en ole kokeillut olisi joku hyytelössä kävely, tirskuisi ihanasti varpaiden välistä.

  Aurinkoisia kesäpäiviä teille kaikille!

  VastaaPoista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...