perjantaina, helmikuuta 01, 2013

Tyyris Pyllerön polikeikka!

Bullis sai viime viikolla nakkikastikkeen jälkeen omituisen naamanlehahduksen; koko lärvi oli kuin tulimaan kartta. Vankalla, yli kolmenkymmen vuoden allergiahistoriallani, näin heti että sissossaakuti - kundi on jollenkin allerginen. Pieni ainesosasten tutkailu toi ajatuksen cayanne-pippurille, jota soosissa oli hyppysellinen. Punoitus laski nopeasti.

Meni muutama päivä ja poikien kummitädit piippasivat kylään. Toivat tullessaan Nakin lempiherkkusia, Brumbergin pususia. Tottakai Bulliksenkin piti saada maistaa. Muutamassa sekunnissa kundin lärvi oli taas aivan nokkosilla ruoskitun näköinen ja silmillä oli turvottava punainen näppylämaski.

Soitin terveysneuvontaan, koska akuuttia hätää ei ollut - henki kulki, naama vain oli hurjan näköinen. Zyrtec-liuosta ei saanut lapsukaiselle antaa puhelimenpään mukaan, joten käsky tuli vikkelästi hakeutua terveyskeskuksen päivystykseen. Sinne siis, avot.


Nakkikastike-helotus

Akuuttihoitaja tsekkasi tilanteen, laittoi konsultaatiopyynnön ja lähetti kotiin; lääkäri soittaa. Zyrtecistä ei osannut sanoa mitään. Höh. Noh, allergisten lasten vanhempia kun kavereissa on isompi liuta, otin kätevän kaverikonsultaation; samaista lääkelitkua annetaan jo muutamien kuukausien ikäisille vauvoille, joten hyvin voin antaa Bullikselle.

Hoitaja soitti parin päivän päästä; lääkäri oli laittanut lähetteen allergiatesteihin, muttei vieläkään ollut ottanut kantaa  lääkitykseen. Just.

Heräsin itse keskiviikko-aamuna, kuin nokkosilla piestynä. Koko kroppa oli hurjan nokkosrokon peitossa, kaikkialla laaksoja ja kukkuloita kirkkaanpunaisella teemavärityksellä. Sitten rupesi raksuttamaan; Bulliksella ei ole ollut mitään allergiaoireita aikaisemmin. Itse olen ollut pahasti allerginen vauvavuosista asti, pahalla atopialla maustettuna. Mutta jotain outoa on yöllä kyteneessä nokkosrokossa.

Välähti. Virustartuntoihin liittyy usein iho-oireita. Taaviainen tapaa heläyttää flunssien päälle ihottumaa. Mitä jos nää lehahdukset onkin olleet sidoksissa ystäväämme influenssaan? Johan sitä on käyty päivystyksessä yskimässä verta ja hoideltu keuhkoputken tulehdusta sekä hiivatin kovia kuumeita. Jotenkin ruttonäppyläkeikkakaan ei tuntuisi ihan mahdottomalta. Hoitaja ei tähän sanonut mitään, kun ei tiennyt.

Testasin seuraavana päivänä suklaan Bulliksella; ei reaktiota. Rohkenin testata tänään sitä Brumbergin pusua varovasti; ei reaktiota. Joten jäädään kummastelemaan toistuuko tämä vielä. Siihen asti on kuitenkin ventolinet, zyrtecit ja tarpeen mukaan kortisonitkin odottamassa.

ps. olen saanut nyt parilta ystävältä jo viestiä, että heidän virukseen on kuulunut samanmoinen oireilu. Onkohan todella niin että tuo pöpö oli vain ihan uskomattoman raju? 

8 kommenttia:

 1. Toivottavasti ei ole mitään vakavempaa! Ihottumat ovat aina niin hurjan näköisiä ja allergiat pelottavia. Pikkusiskoni on hengenvaarallisesti allerginen parille asialle, kyllä sitä on saanut pari kertaa pelätä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla on sama kokemus allegioista, oon saanut mennä piipaa-autolla hospitaaliin kun kurkku turpoaa umpeen. Onneksi iän myötä on alkanut helpottamaan!

   Tosissaan tänään taasen ei mitään, kaikenmaailman maistiaisia on saanut, mutta väri on pysynyt tasaisena. Ihme vehjes.

   Poista
 2. Mulla ei ole minnkäänlaista ymmärrystä allergioista, mutta M:n penisilliiniallergiahan lehahti vasta kuurin loppumista seuraavana päivänä ja nokkosrokko kiersi lasta kuin kulkuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Nakki on ollut sellainen nokkosrokkohamsteri, nähtävästi tämäkin ominaisuus on periytyvää... Bulliksella ei ollut muuten antilooppeja tai penisiliinejä tällä erää! Itseasiassa on koko ikänsä niiltä säästynyt, ihme kyllä!

   Poista
 3. Meillä neidille tuli viime syksynä "jonkun viruksen" aiheuttamana hirveä nokkosrokko. Aikuisen kämmenen kokoisia länttejä pitkin vartaloa, naamassa olivat vähän pienempiä. Kutina oli ihan hirveä, vaikka yksittäisen läntin elinkaari olikin vain muutamia tunteja, niin niitä riitti neljäksi päiväksi kuitenkin. Zyrtekki olisi varmaan auttanut, mutta kun sitä ei siihen hätään kaapista löytynyt, niin neiti sitten vietti päivänsä (ja yönsä) kylmässä suihkussa...
  Neiti on meistä se, joka muutenkin helpoimmin ihollaan reagoi, atooppikko kun on.
  Esikoiselle nokkorokkoepisodi tuli vajaa kaksivuotiaana, yli viikko antibioottikuurin loppumisen jälkeen (siksi en sitä siihen enää yhdistänytkään). Järkkyjä patteja nekin, noin 5cm halkaisijaltaan ja muuttuivat mustiksi keskeltä. Ainoa, mikä tuli mieleen, oli joku maksan toimintahäiriö (ja sitä muuten "tavalliset" aikuisten lääkäritkin panikoivat, kunnes paikalle revittiin keskellä yötä lastenlääkäri, joka totesi että nokkosrokko, tavanomaista pahemman näköinen ja tavanomaista pidemmällä viiveellä altistuksesta...)

  Etta viakka "vaan" olisi nokkosrokko (eli ihon reagointia johonkin, kuumeeseen, allergiaan, virukseen, kylmään, kuumaan) niin oireet voivat olla tosi pelottavat ja jopa vaaralliset (jos vaikka koko pää turpoaa...) mutta sinä kyllä tunnistat sen, missä vaiheessa tarttee muutakin kuin kärsivällisyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts auts auts auts.... Aika karsee episodi :O

   Taustalla on onneksi se, että on tuo oma raju kokemus allergioista. Meidän perhetyöntekijä sanoi, että jos ois itte nähnyt tuon pulliksen punotuslehahduksen, olisi kiikuttanut lapsen ambulanssilla sairaalaan ja ihmetteli, miten pystyin ottamaan niin lunkisti. En osannut edes pelästyä, kun olen itsekin punotellut ja turvotellut aina, seurasin vain että henki kulki hyvin!

   Poista
 4. Kyllähän noi nokkosrokot kukkii viruksen kaverina - ennen, samaan aikaan ja jälkeen päin. Jos haluat pelata varman päälle, niin mene Lastenklinikan kahvilaan tarjoamaan cayennepippurikastiketta suukoilla höystettynä, on apukin lähellä jos rupeaa henkireiät ihan tukkeutumaan. Zyrtec on lääkärin määräyksellä alle 2v., hassua ettei sitä luvattu. Atarax taas o0n ihan "virallisesti" käytettävissä 1v. alkaen, mutta siihen sitten taas tarvitsee reseptin :/

  Toivotaan kuitenkin, että olisi vaan viruksen aiheuttamaa oireilua, allergiat on aina tylsiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä oliskin kulinarismin multihuipentuma :D
   Suukkoja cayannella :D

   Saas katsoa, mitä tohtori sitten siellä algeriasairaalasta sanovat, kun se lähete tulee!

   Zyrteckiä lykkäsin sen 2ml kun 2-vuotiaasta alkaen se on 2,5ml. Tuntui toivivan ja laps on hengis! Ataraxia itseasiassa löytyy kaapista... Hmm.

   Ihmeteltävä se on!

   Poista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...