keskiviikkona, syyskuuta 05, 2012

Positiivisen palautteen ihmeitä tekevä voima!

Liian usein erityisessä elämässä kuulee niitä lauseita siitä, mitä lapsi ei osaa, mikä on vaikeaa ja mihin pitää taas seuraavaksi kiinnittää huomiota. Kuulee sen mitä muut tekevät - ja mitä lapseni ei tee. Se tuntuu välillä perinjuurin tympeältä. Tätä vaikutelmaa vahvistaa ah-aina-niin-ihanat kelan paperit vammaistuki- ja terapia-anomuksineen. "Muistathan kirjoittaa pahimman kautta, kirjoitathan aina mitkä asiat eivät toimi, ei saa sanoa mitään positiivista"- juu. Niinpä. Siihen päälle läsätään niitä palavereja kehitysvammahuollon puolella, lääkärireissuilla, päiväkodissa 1xkk - ei, sitä positiivista ei tule riittävästi.

Päiväkodissa on ollut omat ongelmat, jotka alati jatkuvat. Sanottakoon, että samaa säveltä ei vielä ole löytynyt parissa vuodessa tuon avustajan kanssa. Suojelusenkeli, jos sen kauniisti sanoo. Ei saa mennä laskemaan liukumäkeä yksin kun voi kaatua, ei saa ajaa yksin pyörällä, herranjumala älä juokse. Ja kaikki nämä tempaukset lapsi tekee heti kun täti kääntää selkänsä - itse ja yksin. Vaikutin varmaan maailman paskimmalta äidiltä, kun kerran sanoin avustajalle että kuule, pikkupoikana olemiseen kuuluu mustelmia ja verenvuotoa; sillähän sitä oppii. (Ja yksi päivä kun hain Taaviaista, yllytin pojan juoksuun ja kuinka ollakaan; kompastui jalkoihinsa, kaatui naamalleen, leukaan ventti ja suu täynnä hiekkaa. Öhöm. Joo, pitikö sun JUST siihen avustajan silmien alle kompuroida!!!)

Sällin pitää opetella itsenäisemmäksi, nyt hän pomputtaa kuin vieteriukkoa, sitä avustajaa. Saavutetuista eduista kun ei luovuta, tietenkään! Silti, kotona raukka parka joutuu itse lapioimaan ruokansa puuroa myöten (JESSSS!!!! Nykyään menee puurokin!!!), riisumaan vaatteita, menemään vessaan, leikkimään ihan itte ja olemaan ikäisensä riiviö. Istumaan jäähylläkin. Puhetta ymmärtää ilman ongelmia, kun vaan käskee, ohjaa, sanoo ja opastaa. Että nyt!

Nosiis, ytimeen asiassa; Meidän päikyn ryhmään on tullut naapuripäikystä aiiiiiiiivan ihana täti. Tänään juttelin pihalla siinä tämän tädin kanssa ja OI kuinka hän kehui Taaviaista.
"Aamupiirissä kukaan ei istu niin kiltisti ja kuunnellen, kuin Taaviainen. Poika on silminnähden iloinen ja kiinnostunut kerrotuista asioista, seuraa tarkasti ja odottaa vuoroaan. Kertoi tänään lelupäivänä omasta dinostaan alottamallaa "Te Räääääyyyyyh" (se, rääyh aka Dino) - ja esitteli missä sauruksen häntä, selkä ja jalat on. Kerro vielä miten viitotaan hyvää huomenta, miten hyvä, miten hyväää, miten tänään - eikä mun pitää mennä varkaisiin naapuripäikylle, siellä on ne hyvät viittomakuvat"
Mä olin monttu auki. Sinua kiinnostaa viittomat, sinä haet tietoa, sinä ihastelet ja kehut meidän poikaa - sinä jumalan lahja päiväkotitädeille! Täti joka näkee meidän pojassa voimaa, iloa, taitoa ja osaamista!!! Lisää tätä kiitos! Se fiilis mikä mulle tulee, on hysteerinen; "Mitämäoonsanonut, uskokaanytjumalauta, lapsi osaa pystyy ja kykenee - antakaa sille mahdollisuus ja häätäkää se avustaja siitä seläntakaata kummittelemasta!!!!"

Tää täti sai sitten kotona ylistyspuheen kiinnostuksestaan ja sanoistaan reissuvihkoon. Snyh. Hyvä etten onnenkyyneleitä tuhertanut vihon väliin. Viimein, joku jota kiinnostaa, joka näkee muutakin kuin ainaista "ei osaa sitä, tätä tuota, täytyy treenata" - viimein, joku jolle Taaviainen on riittävän hyvä, juuri omana, ihana itsenään. Mä ehkä pussaamuiskautan tuota tätiä. Hää on IHANA!!!

5 kommenttia:

 1. Pakko silti tälleen päiväkotitädin näkökulmasta sanoa että oot ittekkin ihana! Positiivista palautetta annetaan ihan liian harvoin, negatiivisesta sanotaan herkemmin. Tuo kiva täti jaksaa olla noin kiva varmasti pidempään kun se saa kiitosta aktiivisuudestaan! Että pisteet sullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä pyrin oikeesti antaan sitä kiitosta kun sillä on niin ihmeitätekevä voima. Sen tietää itsekin, miten hyvältä se tuntuu!

   Poista
 2. ♥ Positiivisen palautteen ihmeitä tekevä voima - se tosiaan toimii molempiin suuntiin =)

  VastaaPoista


Kunnioita blogirauhaa! Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, ole kiltti ja jätä sanomatta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...